Trump és Clinton a terrorizmus ellen

2016.06.29. 05:11

A Fehér Ház közleményben ítélte el a kedd esti isztambuli merényletet, a republikánusok és a demokraták várható elnökjelöltje pedig a terrorakció után szinte perceken belül reagált. Mind Donald Trump, mind Hillary Clinton a terrorizmus ellen erőteljesebb és hatékonyabb harcot sürgetett. 

"Az Atatürk nemzetközi reptér és a brüsszeli repülőtér, amelyet korábban támadtak meg, jelképe azoknak a kapcsolatoknak, amelyek elszakíthatatlanul összekötnek bennünket – éll a Fehér Ház közleményében. 

36 halálos áldozata és 147 sebesültje van az újabb isztambuli merényletnekForrás: AFP/Ozan Kose

John Kerry amerikai külügyminiszter - aki a coloradói Aspenben van egy konferencián - csak annyit mondott: az amerikai illetékes szakemberek egyelőre még csak az információkat gyűjtik, hogy tisztábban lássák a helyzetet.

Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje egy ohiói kisvárosban kampányolva a gyűlést a terrorakcióra utalva nyitotta meg, míg Hillary Clinton, aki szintén kampánykörúton van, közleményt adott ki. Trump óvatosságra intett az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy a terroristák nemhogy teret veszítenének, hanem ellenkezőleg: "a bozóttűz gyorsaságával terjeszkednek". 

Clinton és Trump is hatékonyabb harcot sürgetett a terrorizmus ellenForrás: AFP

Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje közleményben sürgette a terrorizmus elleni harc fokozását. „Minden amerikai egységesen a török nép mellett áll a gyűlölet és az erőszak elleni harcban". Clinton szerint az isztambuli támadás csak még eltökéltebbé teszi azokat az erőket, amelyek szerte a világban a terrorizmus és a dzsihadista radikalizmus ellen harcolnak".