Törökországban hivatalosan is megerősítették, hogy egy orosz, egy üzbég és egy kirgiz állampolgár követte el a merényletet az Atatürk reptéren. Sajtóinformációk szerint orosz útlevéllel érkeztek az országba. 

Az isztambuli merényletet egy orosz, egy üzbég és egy kirgiz követte el - erősítette meg a korábbi sajtójelentéseket a török kormány illetékese. További részleteket azonban folyamatban levő nyomozás miatt - írja a Reuters

Korábban a Dogan török napilap az internetes oldalán arról számolt be, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egy orosz állampolgárságú dagesztáni tagja volt az egyik elkövető. A Hürriyet pedig arról írt, hogy egy csecsen, Oszman Vagyinov orosz állampolgár volt az egyik merényéő .

Nyomozók egy holttest mellett az isztambuli Atatürk repülőtérenForrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Mindhárman az IÁ "fővárosából", a szíriai Rakkából érkeztek május végén orosz útlevelekkel Törökországba. Isztambulban az európai oldalon fekvő Fatih kerületben béreltek lakást, a szerződést egy évre írták alá. Az ingatlan két ajtaja közül az egyik vasból készült, a helyiségből többször gázszag szivárgott, a terroristák az ablakot sosem nyitották ki, és függönnyel gátolták az utca felőli belátást - mondta az egyik egykori szomszéd.

Az orosz útlevél figyelemre méltó részlet annak fényében, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott telefonos megbeszélése során a terrorellenes harcban folytatott nemzetközi együttműködés fokozásának szükségességét hangsúlyozta.

Házkutatások, őrizetbe vételek Isztambulban

A terrorcselekménnyel kapcsolatban a rendőrség Isztambul 16 pontján tartott házkutatásokat. 13 embert őrizetbe vettek, köztük három közép-ázsiai országokból származó személyt.

Az Anadolu állami hírügynökség csütörtökön azt közölte, hogy a török biztonsági erők múlt szombaton, napokkal az isztambuli reptéri merénylet előtt lelőtték az IÁ két szíriai tagját, amikor azok a határon megpróbáltak illegálisan belépni Törökországba. A titkosszolgálat beszámolója alapján az egyik terrorista öngyilkos merényletre készült vagy Ankara vagy Adana városában.

A török médiában megelégedéssel fogadták, hogy a világ több városában a látványosságok a török nemzeti zászlót idéző megvilágítást kaptak az áldozatok emlékére. A többi között New Yorkban az Empire State Building, Párizsban az Eiffel-torony, Berlinben a Brandenburgi kapu, Mostarban az Öreg híd öltözött piros-fehérbe a Törökországgal való szolidaritás jegyében.