Boris Johnson nem akar kormányfő lenni

2016.06.30. 12:59

Boris Johnson volt londoni polgármester bejelentette, hogy nem indul a tory pártelnöki és egyben brit kormányfői posztért.

„Konzultáltam a kollégáimmal, és látva a parlamentben kialakult helyzetet, arra a következtetésre jutottam, hogy nem lehetek én a konzervatívok vezetője” – idézte a BBC Johnsont, a brexitkampány egyik vezetőjét.

Pár napja még őt tekintették biztos befutónakForrás: AFP/Oli Scarff

Johnson a párt egyesítését sürgette, és rövid bejelentése végén nem válaszolt kérdésekre – jelentette a Guardian. Közölte viszont: az lesze a feladata, hogy minden lehetséges támogatást megadjon a párt következő vezetőjének.

Íme, rövid bejelentése:

Korábban szinte biztos befutónak tekintették David Cameron helyére, de sokaknak már az gyanús volt, hogy a népszavazás után gyakorlatilag illegalitásba vonult.

Ma két vezető politikus jelentette be az indulását: Theresa May belügyminiszter és a Johnson korábbi fő szövetségesének tekintett Michael Gove igazságügyi miniszter. Egy nappal korábban Stephen Crabb munka- és nyugdíjügyi miniszter jelentkezett be Cameron helyére.

Mellettük két induló van még: Liam Fox volt védelmi miniszter és Andrea Leadsom energetikai miniszter.

A brit sajtó szerint különösen Gove indulása volt sokkoló a toryk számára.

A parlamenti képviselők kedden szavaznak először a következő pártvezetőről. A párt szabályzata értelmében ugyanis, amennyiben kettőnél több jelölt van, először a parlamenti képviselők szavaznak, és a legtöbb voksot kapó két személyt terjesztik a tagság elé. Minden párttag szavazati joggal rendelkezik, amelyet levélben gyakorolhat.