A CIA igazgatója szerint az Iszlám Állam állhat a kedd esti isztambuli merénylet mögött. John Brennan azt is mondta, hogy nem sikerült meghátrálásra kényszeríteni a szélsőségeseket, így még több támadás kell számítani.

John Brennan, az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) igazgatója a Külügyi Tanácsban tartott előadásában szerdán úgy vélekedett, hogy az isztambuli repülőtéri merénylet az Iszlám Állam terrortámadásainak jegyeit viseli.

John Brennan szerint az Iszlám Állam áll az isztambuli robbantás mögöttForrás: AFP/Ozan Kose

A CIA vezetője szerint a terrorcsoport valószínűleg terrorakcióval próbálkozik majd az Egyesült Államok ellen is, vagy a Közel-Keleten, vagy amerikai területen.

Még több támadás jöhet

- Óvatosságra intek bárkit, aki azt hiszi, hogy az Egyesült Államok hermetikusan lezárható, bezárható és az Iszlám Állam nem számol az óvintézkedésekkel - fogalmazott Brennan a Külügyi Tanács washingtoni rendezvényén.

Brennan már pár héttel ezelőtt a kongresszus egyik bizottsága előtti meghallgatáson is arra figyelmeztetett, hogy nem sikerült meghátrálásra kényszeríteni az Iszlám Államot, és még több támadásra, valamint az úgynevezett "magányos farkas" merénylők gyakoribb feltűnésére lehet számítani Nyugat-Európában.

Brennan egyébként ugyanezen figyelmeztetését elmondta szerdán reggel a Yahoo Newsnak adott interjújában is.

Észak-Korea a legnagyobb nukleáris fenyegetés

A Külügyi Tanácsban a CIA-direktor kitért a Brexitre is. Véleménye szerint a brit döntés után Európa új és bizonytalan helyzettel lesz kénytelen szembenézni. Ugyanakkor leszögezte: London kilépése az Európai Unióból nem befolyásolja majd az amerikai-brit hírszerzési együttműködést.

Brennan szídta Oroszországot, mert szerinte Moszkva többet tehetne a szíriai konfliktus befejezése érdekében. Álláspontja szerint az orosz katonai erők nagymértékben megerősítették és támogatják a szír elnököt és a szír kormányerőket, és támadják az Aszad szír elnök elmozdításáért harcoló és az amerikaiak által támogatott csoportokat. 

John Brennan szerint a legnagyobb nukleáris fenyegetés Észak-Korea felől "érkezik". "Különösen csökönyösnek" nevezte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, aki szerinte nem hiszi el, hogy a nemzetközi közösség képes összefogni, és megállítani őt a nukleáris fegyverkezésben.