Öt jelölt van a brit kormányfői posztra

2016.06.30. 11:14

Bejelentette indulását a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért - és így a miniszterelnöki posztért - Michael Gove igazságügyi miniszter csütörtökön. Ugyancsak bejelentette indulását Theresa May belügyminiszter. Mellettük még három jelölt van.

Theresa MayForrás: AFP/Leon Neal

May indulása várható volt, Gove bejelentése viszont meglepetés, mivel ő korábban azt mondta, hogy nem kívánja átvenni a miniszterelnöki tisztséget az ősszel távozó David Camerontól.

Cameron múlt pénteken jelentette be távozási szándékát, miután a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt.

Michael Gove és Boris Johnson eddig egy oldalon álltakForrás: AFP/Pool/Stefan Rousseau

Gove és Johnson a brexitpárti - vagyis a kilépésért kampányoló - tábor frontembere volt, egymással szoros szövetségben irányítva a kampányt. Gove azonban csütörtöki nyilatkozatában közölte: véleménye szerint Johnson nem lenne alkalmas vezetői tisztségre.

Johnson néhány órával később bejelentette, hogy mégsem indul az elnökválasztáson. „Konzultáltam a kollégáimmal, és látva a parlamentben kialakult helyzetet, arra a következtetésre jutottam, hogy nem lehetek én a konzervatívok vezetője” – idézte a BBC Johnsont, a brexitkampány egyik vezetőjét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Így összesen öt jelölt van: May és Gove mellett Stephen Crabb munka- és nyugdíjügyi miniszter, Andrea Leadsom energetikai miniszter és Liam Fox volt védelmi miniszter.

A tory parlamenti képviselők kedden szavaznak, és a két legtöbb voksolt kapott jelöltből választhatnak majd a párttagok.