Sikerült letölteni az adatokat a májusban lezuhant egyiptomi utasszállító feketedobozából. A szakértők már inkább műszaki hibára gyanakodnak.

Sikerült letölteni a májusban lezuhant egyiptomi repülőgép egyik feketedobozából az adatokat, és elkezdődött a felkészülés elemzésükre - adta hírül szerdán a légi katasztrófa oka után nyomozó egyiptomi bizottság.

Repülési adatokat rögzített

Az Airbus A320-as repülő Párizsból Kairóba tartva május 19-én a Földközi-tengerbe zuhant fedélzetén 66 emberrel, akik közül senki nem élte túl a katasztrófát. A gép roncsainak egy részét és két, súlyosan megrongálódott

feketedobozát egy hónappal később találták meg háromezer méter mélyen a tengerfenéken, és hozták a felszínre.

Az Egypt Air gépe május 19-én zuhant a Földk9özi-tengerbe 66 emberrel a fedélzeténForrás: AFP/Andras Soos

Az egyiptomi nyomozók a repülőnek abból a feketedobozából nyerték ki e hét szerdára az információkat, amelyek a repülési adatokról árulkodnak. Meglátásuk szerint a készülék a repülőút egészéről rögzítette az adatokat, a párizsi felszállástól kezdve egészen a katasztrófáig.

Műszaki hiba, nem terrortámadás

A másik feketedoboz a pilótafülkében elhangzottakat vette fel. Ezt a dobozt még Franciaországban javítják, hogy hozzájuthassanak a hangfelvételhez, amelyen beszélgetéseken túl vészjelzők és egyebek hangjai - például a hajtóművek zaja, annak változásai - is lehetnek, és segíthetnek az oknyomozásban.

Az egyiptomi bizottság közölte azt is, hogy a tengerből felszínre hozott roncsdarabok magas hőmérséklet okozta károsodásról árulkodnak.

Ez egybecseng azokkal a műszaki üzenetekkel, amelyeket a repülő ACARS adattovábbító rendszere küldött folyamatosan a földi légiirányításnak a gép rendszereinek működéséről, illetve esetleges meghibásodásáról. Az ACARS füstöt jelzett a pilótafülkéhez közeli mosdóból percekkel azelőtt, hogy a repülőgép eltűnt a földi radarokról.

Mindezek alapján szakértők egyre inkább hajlanak arra, hogy a szerencsétlenséget műszaki hiba okozta, nem pedig terrorcselekmény.