A saját gyakorlatukat vélték támadásnak az Andrews katonái

2016.06.30. 15:32

Tévedésből rövid ideig terrortámadásként kezeltek egy katonai kiképzést csütörtökön az Egyesült Államokban, a Washington melletti Andrews légi bázison: az illetékes biztonsági szervek riasztást adtak ki, és egy időre az egész létesítményt lezárták.

Az amerikai televíziókban már terrorszakértők kezdték értékelni a helyzetet, amikor kiderült: vaklárma volt, gyilkos szándékkal nem lövöldözött senki, a szokásos kiképzésen elhangzott dörrenéseket vélték terrorakciónak.

A vélt incidensről helyi idő szerint reggel fél tíz után érkeztek az első hírek, és mintegy háromnegyed óra múlva derült ki, hogy az egész csak félreértés. Az első hírek szerint a légi bázis orvosi központjának környékén lövöldözött valaki, és a dolgozókat felszólították, hogy keressenek menedéket, s a bázist azonnal lezárták. Az információt a védelmi minisztériumban a légierő szóvivője is megerősítette, azt hangoztatva, hogy "valóban lövöldözés történt a bázison". 

Jeh Johnson belbiztonsági minisztert éppen a szenátus egyik bizottsága hallgatta meg, amikor értesült a hírről, és nyomban jelezte, hogy bármelyik pillanatban kész a bázisra indulni.

A támaszpont Twitteren a Facebook-oldalán is közzétette, hogy valaki lövöldözött, de közölte azt is, hogy csütörtök reggel a szokásos éleslövészeti kiképzés is folyt. 

A Sky News arról számolt be, hogy ma gyakorlatot terveztek a nyolcezer embernek otthont adó támaszponton, és éppen azt szimulálták volna, hogy lövöldözés van. A gyakorlat helyi idő szerint reggel kilenckor kezdődött volna - pont akkor, amikor jelentés érkezett a lövöldözésről. 

Az Air Force One az Andrews légi bázisonForrás: AFP/Brendan Smialowski

Az Andrews az amerikai légierő egyik támaszpontja Marylandben, 12 kilométerre Washingtontól. Itt állomásozik az Air Force One, az elnök különgépe. 

Légi felvétel a támaszpontrólForrás: Wikipedia/U.S. Navy/ Daniel Mclain