A saját gyakorlatukat vélték támadásnak az Andrews katonái

040514-N-0295M-005
Andrews Air Force Base, Md. (May 14, 2004) – An aerial view of Andrews Air Force Base flight line during the first day of the 2004 Joint Service Open House. The Open House, held on May 14-16th, showcased civilian and military aircraft f
040514-N-0295M-005 Andrews Air Force Base, Md. (May 14, 2004) – An aerial view of Andrews Air Force Base flight line during the first day of the 2004 Joint Service Open House. The Open House, held on May 14-16th, showcased civilian and military aircraft from the Nation’s armed forces which provided many flight demonstrations and static displays. U.S. Navy photo by Photographer’s Mate 2nd Class Daniel J. McLain (RELEASED)
Vágólapra másolva!
Tévedésből rövid ideig terrortámadásként kezeltek egy katonai kiképzést csütörtökön az Egyesült Államokban, a Washington melletti Andrews légi bázison: az illetékes biztonsági szervek riasztást adtak ki, és egy időre az egész létesítményt lezárták.
Vágólapra másolva!

Az amerikai televíziókban már terrorszakértők kezdték értékelni a helyzetet, amikor kiderült: vaklárma volt, gyilkos szándékkal nem lövöldözött senki, a szokásos kiképzésen elhangzott dörrenéseket vélték terrorakciónak.

A vélt incidensről helyi idő szerint reggel fél tíz után érkeztek az első hírek, és mintegy háromnegyed óra múlva derült ki, hogy az egész csak félreértés. Az első hírek szerint a légi bázis orvosi központjának környékén lövöldözött valaki, és a dolgozókat felszólították, hogy keressenek menedéket, s a bázist azonnal lezárták. Az információt a védelmi minisztériumban a légierő szóvivője is megerősítette, azt hangoztatva, hogy "valóban lövöldözés történt a bázison".

Jeh Johnson belbiztonsági minisztert éppen a szenátus egyik bizottsága hallgatta meg, amikor értesült a hírről, és nyomban jelezte, hogy bármelyik pillanatban kész a bázisra indulni.

A támaszpont Twitteren a Facebook-oldalán is közzétette, hogy valaki lövöldözött, de közölte azt is, hogy csütörtök reggel a szokásos éleslövészeti kiképzés is folyt.

A Sky News arról számolt be, hogy ma gyakorlatot terveztek a nyolcezer embernek otthont adó támaszponton, és éppen azt szimulálták volna, hogy lövöldözés van. A gyakorlat helyi idő szerint reggel kilenckor kezdődött volna - pont akkor, amikor jelentés érkezett a lövöldözésről.

Az Air Force One az Andrews légi bázison Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Az Andrews az amerikai légierő egyik támaszpontja Marylandben, 12 kilométerre Washingtontól. Itt állomásozik az Air Force One, az elnök különgépe.

Légi felvétel a támaszpontról Forrás: Wikipedia/U.S. Navy/ Daniel Mclain