Soros György tudja, mennyi pénz kell a migráció megállításához

Soros György
Soros György
Vágólapra másolva!
Harminc milliárd euróra teszi a migrációs válság európai uniós költségeit Soros György. Az üzletember a források előteremtéséhez az agrártámogatások és kohéziós pénzek csökkentését és összeurópai benzinadó kivetését is szükségesnek tarja.
Vágólapra másolva!

Az Európai Uniónak legalább 30 milliárd euróra lenne szüksége a migrációs válság kezeléséhez, az elégtelen fellépés következményei azonban ennél is költségesebbek, a krízis ugyanis egzisztenciális fenyegetést jelent az európai integráció számára - figyelmeztetett a magyar származású amerikai üzletember csütörtökön Brüsszelben.

Soros György Forrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

Az Európai Parlament költségvetési, külügyi, fejlesztési, valamint belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának közös meghallgatásán kiemelte: a közös menekültpolitika kialakításához jelenleg nincs meg a kellő bizalom az Európai Unióban, azt hosszú és fáradságos munkával újra kell építeni, ennek viszont a "pénzügyi források fájó hiányának" kezelésével kell kezdődnie.

Új adók kellenek

Mint mondta, az uniós intézményeknek minden elérhető forrást meg kell mozgatniuk, az EU ugyanis nem élheti túl a válságot a jelenlegi költségvetéssel. Az erőfeszítések finanszírozására hosszú távon új adókat kell kivetni, rövid távon pedig a fel nem használt alapokat kellene alkalmazni - vélekedett. A nagybefektető a menekültválság költségvetési hatásairól szóló ülésen megjegyezte, a közös agrárpolitika 38, a kohéziós támogatások pedig 32 százalékát teszik ki az Európai Unió összköltségvetésének, és szerinte ezeket jelentősen csökkenteni kellene. Úgy vélekedett, az uniós agrártámogatási rendszernek elhibázott az egész koncepciója, és a kohéziós politikának is megvannak a maga negatív hatásai.

Támogatja a benzinadót

Az unió saját forrásainak létrehozása kapcsán Soros György kijelentette, jónak tartja a páneurópai benzinadó ötletét, amelynek kivetésére a német pénzügyminiszter tett javaslatot a menekültválság megfelelő kezelése érdekében. A milliárdos a hitelfelvételt is járható útnak tartja. "Mikor kellene bevetni az Európai Unió lehető legmagasabb szintű, "AAA" adósbesorolását, ha nem akkor, amikor az EU-t halálos veszély fenyegeti?" - tette fel a kérdést.

Merkel nem számolt a hatásokkal

Soros György szerint Angela Merkel német kancellár erkölcsi bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor megnyitotta Németország határait a menekültek előtt, ez a döntés azonban sajnos nem volt kellőképpen átgondolt, nem számoltak azzal, hogy az ösztönző hatást gyakorol majd az illegális bevándorlásra.

Újra ki kell találni az EU-t

Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító múlt csütörtöki népszavazás kapcsán arról számolt be, hogy az első reakciók után már nem tartja elkerülhetetlennek az EU szétesését. Mint mondta, "be kell látni a saját hibákat is, lehetőségként kell megragadni a brexitet, amelynek nyomán újra ki kell találni az Európai Uniót".