Újra mehetnek az orosz turisták Törökországba

2016.06.30. 22:09

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön elrendelte a Törökország elleni idegenforgalmi szankciók feloldását. 

A Kreml sajtóhivatala által közzétett rendelet értelmében hatályukat vesztik azok az intézkedések, amelyek a török turisztikai csomagok eladását korlátozták az orosz állampolgároknak. Putyin emellett feloldotta az Oroszország és Törökország közötti charter járatok tilalmát.

A rendelet közzétételének napjától lép hatályba.

Az orosz elnök emellett utasította a kormányt arra is, hogy vitassa meg Ankarával a gazdasági szankciók feloldásának menetrendjét. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ugyanis közölte: a szankciókat fokozatosan oldják fel, hogy ne okozzanak károkat az orosz gyártóknak.

Az orosz vadászgép lelövése miatt romlottak meg a kapcsolatok

Moszkva és Ankara kapcsolata tavaly novemberben romlott meg, miután a török légierő egy gépe lelőtt egy Szíriában bevetést végrehajtó orosz repülőt. Ankara szerint az orosz gép megsértette a török légteret, Moszkva ugyanakkor ezt következetesen tagadta.

Az incidens nyomán elmérgesedett a török-orosz kapcsolat, Oroszország vízumszankciókat és számos gazdasági büntetőintézkedést léptetett életbe Törökországgal szemben. 

Oroszország a kapcsolatok normalizálását az incidens miatti hivatalos bocsánatkéréshez és kártérítéshez kötötte. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök az orosz elnöknek címzett hétfői levelében teljesítette Moszkva egyik feltételét a kapcsolatok normalizálása érdekében: bocsánatot kért az orosz gép lelövéséért. Emellett hangsúlyozta, hogy országa kész mindent megtenni a hagyományosan baráti kapcsolatok helyreállítása, a térségbeli válságeseményekre való közös reagálás és a terrorizmus elleni harc érdekében.

Az isztambuli Atatürk repülőtéren kedd este elkövetett, 41 halálos és 239 sebesült áldozatot követelő terrortámadás után a békülési folyamat felgyorsulni látszik. Putyin és Erdogan szerdán telefonon beszéltek egymással, és kifejezték szándékukat a török-orosz viszony megújítására és a terrorizmus elleni küzdelemben való együttműködésre. A török elnöki hivatal közleménye szerint Putyin azt mondta, felkéri kormányát, hogy újra vegyék fel a kétoldalú kereskedelmet Törökországgal, és ígéretet tett a török idegenforgalmi szektor elleni szankciók feloldására.