Vaskaput építettek a Duna-hídra a horvátok a szerb határon

2016.06.30. 14:20

Műszaki akadályt létesítettek az illegális határátlépések megakadályozására a szerb-horvát átkelőként szolgáló kiskőszeg-bácsbezdáni Duna-híd horvátországi oldalán - közölte a horvát belügyminisztérium csütörtökön.

A Jutarnji List című napilap értesülése szerint azért volt szükség egy két méter magas vaskapu megépítésére a Baranyában lévő híd teljes szélességében, mert néhány száz migráns tartózkodik a határ szerbiai oldalán, s egy részük szerdán megpróbált belépni Horvátország területére.

A kiskőszegi (Batina) határátkelőt a munkálatok idejére minden bejelentés nélkül zárták le szerda este, emiatt több kilométeres kocsisor torlódott fel a határ mindkét oldalán, s az átkelőt csak hajnali két óra körül nyitották meg újra. A területre még az éjszaka folyamán kirendelték a készenléti rendőrséget is.

Vlaho Orepic ügyvezető belügyminiszter csütörtökön a sajtónak megerősítette, hogy a migránsok miatt hoztak megelőző intézkedéseket Kiskőszegen. Hozzátette, hogy nincs szó határlezárásról, sem tiltott határátkelésről.

"Észrevettük, hogy egyre több migráns próbál meg Szerbiából Magyarországra jutni, ezért tisztán elővigyázatosságból végeztük el a technikai munkálatokat, hogy senkinek ne jusson eszébe Horvátország felé venni az irányt" - hangsúlyozta. 

A horvát közszolgálati televízió helyszíni tudósítója szerint a szerbiai oldalon nincsenek migránsok. A stáb a vajdasági Bácsbezdánban is forgatott, ahol a megszólalok közül a közelmúltban senki sem találkozott Közel-Keletről érkezett bevándorlókkal.

Kiskőszegtől északra már Magyarország van, délebbre pedig az erdőd-gombosi Duna-híd, amely határátkelő is egyben. Ezen a szakaszon a Duna átúszhatatlan és életveszélyes. A Szerbia felől érkező migránsok korábban Kiskőszegtől több kilométerre délre, a kelet-szlavóniai Babska és Tovarnik körzetében lépték át a határt.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Horvátországban tavaly szeptember óta közel 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, akiknek csak egy töredéke, kevesebb mint 200 ember kért menedékjogot Zágrábtól.