Szlovákián a sor

A pozsonyi vár
Vágólapra másolva!
Július elsejétől fél éven át Szlovákia az Európai Unió soros elnöke. Pozsony Hollandiától veszi át, majd az év végén Máltának adja tovább a stafétát.
Vágólapra másolva!

A most kezdődő elnökség már a 116. lesz az EU történetében, az unióba 2004-ben - Magyarországgal egy időben - belépett Szlovákia azonban most először látja el ezt a feladatot.

Az elnökség programját és annak prioritásait csütörtökön véglegesítette a kormány. Pozsony a gazdaságilag erős Európára, a modern egységes piacra, a fenntartható migrációs és menekültpolitikára, illetve az unió nemzetközi színtéren játszott szerepére kíván összpontosítani.

Mától Szlovákia az Európai Unió soros elnöke Forrás: Bucsky Péter

Gazdasági téren a vállalkozások vonzerejének, illetve versenyképességének a növelését helyezik előtérbe, a másodikként említett prioritás az egységes digitális piac megteremtését tűzi ki célul, a harmadik pedig

a külső uniós határok védelmére összpontosít.

A szlovákot megelőző holland uniós elnökség munkaprogramja négy kulcsterület köré épült:

  • a migráció és a nemzetközi biztonság,
  • az erős eurózóna,
  • az európai innováció és munkahelyteremtés,
  • a klíma- és energiapolitika voltak.

A szlovák uniós elnökség különrendezvényeinek zöme - több mint 200 különböző szintű találkozó és fórum - Pozsonyban zajlik majd. A találkozók központi helyszínéül az óvárosban található Vigadó felújított épületét választották.