A dakkai támadóknak nincs közük az Iszlám Államhoz

Horizontal Bangladeshi officials place a body believed to be one of the dead attackers of an upscale cafe into a body bag in Dhaka on July 2, 2016, after a bloody siege at the restaurant came to an end.
Bangladesh began observing two days of national mour
Divatból lettek dzsihádisták
Vágólapra másolva!
A huszonhárom túsz életét követelő dakkai terrortámadás elkövetői mind bangladesiek voltak, egy betiltott helyi szervezet tagjai, nem az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet fegyveresei - közölte vasárnap a bangladesi belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Aszaduzzaman Khan elmondta, hogy a hét támadó a több mint egy évtizede betiltott Dzsamáati Mudzsahid Banglades (JMB) nevű iszlám fundamentalista csoporthoz tartozott, és nem volt kapcsolatuk az Iszlám Állammal. A rendőrség közölte, hogy öt támadó ismert volt a hatóságok előtt, milicistaként tartották őket számon, és többször is megpróbálták őket letartóztatni.

Az Iszlám Állam jelentkezett elkövetőként

Az Iszlám Állam péntek este azt állította, hogy harcosai hajtották végre a támadást a dakkai diplomatanegyedben lévő Holey Artisan nevű étteremben, ahol túszokat is ejtettek. A dzsihádista szervezet egyúttal megfenyegette a "keresztes országokat", hogy állampolgáraik nincsenek biztonságban mindaddig, amíg "repülőgépeik muzulmánokat gyilkolnak".

Divatból lettek dzsihádisták Forrás: AFP//Str

Olasz és japán áldozatok

A halálos áldozatok többsége külföldi volt, elsősorban olasz és japán állampolgár. A támadás során két bangladesi rendőr is életét vesztette. A túszmentő akció során a hét támadó közül hatot öltek meg a bangladesi különleges erők, egyiküket sikerült élve elfogni. Őt a hírszerzés hallgatta ki. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy

a fegyveresek mind tanult, felsőoktatásban részesült, jómódú családból származó fiatalemberek voltak.

Hozzátette, egyikőjük sem volt Korán-iskola diákja. Arra a kérdésre válaszolva, hogy akkor mégis miért váltak dzsihádistává, a belügyminiszter azt mondta, ez amolyan divattá vált.

Több a vallási alapú bűncselekmény

A hagyományosan mérsékelt muzulmán többségű országként számon tartott Bangladesben az utóbbi időben jelentősen megszaporodott a vallási indíttatású erőszakos bűncselekmények száma. 2013 óta mintegy kéttucat világi írót, vallási kisebbséghez tartozó személyt, aktivistát és külföldi segélymunkást gyilkoltak meg fegyveres támadók. Az utóbbi hónapokban pedig a támadások gyakorisága is nőtt, pénteken egy hindu templom dolgozóját ölte meg három támadó.