Elie Wiesel Nobel-békedíjas író halála megrázta az amerikai vezetést, és pártállásuktól függetlenül politikusok egész sora - élükön Barack Obama elnökkel - méltatta az elhunyt írót, filozófust, előadót, egyetemi tanárt.

A Fehér Ház által kiadott közleményében Obama elnök így fogalmaz: Wiesel "korunk egyik legnagyobb erkölcsi tekintélye és sok tekintetben a világ lelkiismerete volt". Obama, akit sajtóhírek szerint személyes jó viszony is fűzött Wieselhez, a többi között hangsúlyozta: "Elie nemcsak a világ legkiemelkedőbb holokauszttúlélője, hanem maga az élő emlékezet volt".

Elie WieselForrás: MTI/AP2009/Szandelszky Béla

Személyes hangot megütve, szintén közleményben méltatta Wieselt Joe Biden alelnök. "Elie elültette a lelkemben azt a soha nem múló kitartást, hogy minden következő nemzedéknek pontosan megtanítsuk, mi történt, hogy soha ne feledhessük el a soá rémségeit. Elie egész élete arról szólt, hogy bizonyos legyen benne: mindannyiunk szívében ott rejtezik az ígéret, hogy - soha többé".

Nem szabad feladni

Paul Ryan, a képviselőház republikánus párti elnöke szerint Wiesel "megtanította nekünk, hogy soha nem szabad feladni az emberiességet. Legyen áldott az emléke!". Condoleezza Rice volt külügyminiszter szerint Wiesel "különleges ember volt, a béke katonája". "Mentorként és barátként inspirált és támogatott engem" - fogalmazott Bush elnök volt külügyminisztere.

Világítótorony

Mitt Romney, a republikánusok négy évvel ezelőtti elnökjelöltje Twitter-üzenetet tett közzé, ebben azt írja: "Imádkozom azért, hogy az a világítótorony, akit Elie Wiesel testesített meg, hosszú időn keresztül vezessen bennünket, hogy kikerülhessük a gyűlölet és a rasszizmus zátonyait".

A főbb amerikai televíziós csatornákon és az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) szintén megemlékeztek Elie Wieselről, többnyire részletes portréval vagy korábbi interjúinak újbóli bejátszásával.