Még nincs győztese az ausztrál választásoknak

Horizontal Australia's Prime Minister Malcolm Turnbull speaks a press conference in Sydney on July 3, 2016, a day after the country's general election was held.
Australia was in political limbo after voters failed to hand Prime Minister Malcolm Turnbull t
Malcolm Turnbull öngólt lőtt?
Vágólapra másolva!
Nincs biztos győztese az előrehozott választásoknak Ausztráliában, a vasárnapi előzetes eredmények szerint a két legnagyobb párt közül egyiknek sem sikerül megszereznie a kormányalakításhoz szükséges szavazatmennyiséget, a végeredményre pedig akár a következő hét végéig is várni kell.
Vágólapra másolva!

A konzervatív Liberális Pártot vezető Malcolm Turnbull miniszterelnök azért oszlatta fel májusban a parlament mindkét házát, hogy egy választáson megerősödjön a tábora, és keresztülvihesse reformterveit, de ez a döntése visszaüthet, mert a kormánykoalíciót alkotó pártok az eddigi eredmények szerint kevesebb helyet szereztek a fő ellenzéki Munkáspárthoz képest.

Malcolm Turnbull öngólt lőtt? Forrás: AFP/Pool/William West

76 hely kell

A 150 fős törvényhozásban 76 helyet kell megszerezni a kormányalakításhoz. A várakozások szerint a kormánykoalíció 68, a Munkáspárt pedig 70 képviselői mandátumot szerzett a választásokon. További öt képviselő feltehetően a független és a zöld párti jelöltek közül kerül ki, hét másik mandátum sorsa pedig még függőben van. Hírforrások szerint a szoros választási eredmény arra készteti a két nagy pártot, hogy a kormányalakítás érdekében koalíciós tárgyalásokat kezdjenek kisebb pártokkal.

Nem lesz acsarkodás

Malcolm Turnbull közölte, magabiztos a parlamenti többség megszerzésében, és biztosította az ausztrálokat, hogy bár a szavazatszámlálás a jövő hét végéig is eltarthat, az új törvényhozás acsarkodás és megosztottság nélküli felállására összpontosít a kormánykoalíció.

Bill Shorten nem tudja, hogy ki nyert, csak azt, hogy ki vesztett Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

Bill Shorten, a Munkáspárt vezetője üdvözölte a párt visszatérését a politikai porondra három évvel azután, hogy súlyos vereséget szenvedett a 2013-as választásokon. Shorten szerint az előrehozott választások előzetes eredményei arról tanúskodnak, hogy a szavazók elutasították Turnbull gazdaságpolitikáját. "Amiről meg vagyok győződve, hogy bár nem tudjuk, ki a győztes, ismerjük a választások veszteseit: Malcolm Turnbull céljai Ausztrália számára és a Medicare korlátozásaira tett törekvései" - mondta az ellenzéki vezető az állami egészségügyi rendszerre utalva.