Bataclan: együtt mentek Szíriába, most együtt mehetnek börtönbe

Vágólapra másolva!
Hattól kilenc évig terjedő börtönbüntetésre ítélte szerdán egy párizsi büntetőbíróság a legjelentősebbnek tartott franciaországi dzsihadista hálózat hét tagját, akik kiképzést kaptak Szíriában. A hálózathoz tartozott a tavaly november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek egyik elkövetője is, a 23 éves Fouad Mohamed-Aggad, aki a Bataclan koncertteremben történt túszejtés és öldöklést követően felrobbantotta magát.
Vágólapra másolva!

A legsúlyosabb börtönbüntetést, kilenc év elzárást a kamikaze testvérére, Karim Mohamed-Aggadra szabta ki a bíróság.

A Strasbourgban felnőtt gyerekkori baráti társaság 2013 decembere és 2014 áprilisa között járt Szíriában. Többségük rövid tartózkodás után hazatért Franciaországba.

A Szíriában maradt Aggad hét, 23 és 27 év közötti társát 2014 májusában letartóztatták, s az ügyészség terrorizmussal kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvétel gyanúja miatt emelt vádat ellenük.

Fellebbeznek

"Valószínűleg fellebbezünk" - mondta az ítélethirdetést követően, Francoise Cotta, Karim Mohamed-Aggad ügyvédje. Szerinte a bíróság félelemkeltő ítéletet hozott egy olyan országban, amely jelenleg fél, s a potenciális veszélyt, nem pedig egy elkövetett bűncselekményt ítélt meg.

Az egy hónappal ezelőtt lefolytatott per során a vádlottak padján két külön csoport volt megfigyelhető. Az egyikhez négy, hosszú szakállas, jókedvű férfi tartozott, a másik három, megborotvált, összetört fiatal mindent megtett, hogy neve ne kerülhessen összefüggésbe a párizsi merényletekkel.

Valamennyien 2013. december 17-én Frankfurtból indultak repülővel Törökországba, ahonnan továbbutaztak Szíriába, Aleppó környékére. A csoportból ketten - egy testvérpár, Mourad és Yassine Boudjellal - az iszlamista harcokban meghaltak.

Az eddig büntetlen előéletű strasbourgi fiatalokat a közösségi oldalakon a francia dzsihadisták egyik legismertebb toborzója, Mourad Fares szervezte be fegyveres harcokba, aki azóta börtönbe került Franciaországban.

Humanitárius misszió vagy terrorista kiképzés?

Jóval azelőtt, hogy Fouad Mohamed-Aggadot azonosították volna a párizsi merényletek egyik elkövetőjeként, a gyanúsítottak az első meghallgatásukon azt állították, hogy humanitárius célból mentek Szíriába, illetve, hogy a szíriai rezsim ellen harcoljanak, de nem akartak dzsihadisták lenni. Az ügyészség viszont azzal vádolta őket, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet soraiban harcoltak.

A nyomozás során mindegyikük azt mondta, hogy elborzasztotta őket mindaz a szörnyűség, amelyet Szíriában láttak, úgy érezték, hogy "vérengző őrültek" csapdájába estek, ezért 2014 februárjától kezdve egymás után mindegyikük inkább hazatért Franciaországba. Az egyik vádlott elmondása szerint Fouad Mohamed-Aggad viszont "teljesen megőrült", s beállt harcolni a szélsőségesek közé.

A vádlottak kiképzést is kaptak Szíriában, de többen azt is tagadták, hogy fegyvert fogtak. Egyesek viszont elismerték, hogy lőttek gépkarabéllyal, de állításuk szerint csak a kiképzéseken, harcban nem vettek részt. A hatóságok által lefoglalt felvételeken viszont büszkén pózolnak háborús fegyverekkel.