Az Egyesült Államok csökkenti ugyan az Afganisztánban lévő csapatai létszámát, de jóval kisebb mértékben a tervezettnél: 2017 elejéig 8400 amerikai katona marad az közép-ázsiai országban - jelentette be szerdán Barack Obama amerikai elnök Ashton Carter védelmi miniszternek és Joseph Dunfordnak, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjének jelenlétében.

Az eredeti tervek szerint az év végéig 5500 főre csökkent volna az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai katonák létszáma, az elnök azonban úgy döntött, 2017 elejéig 8400 katona marad az ázsiai országban. Az Egyesült Államok jelenleg 9800 katonát állomásoztat Afganisztánban.

Rövid nyilatkozatában az elnök leszögezte: Afganisztánban változatlanul rendkívül ingatag a biztonsági helyzet, a tálibok változatlanul fenyegetést jelentenek, néhány vidéken még meg is erősödtek. "Ez a helyes döntés" - szögezte le az elnök.

Hozzátette: "országunk nemzetbiztonsági érdeke, hogy afgán partnereinknek a legjobb lehetőségeket adjuk meg sikerük érdekében".

Időbe telik

Obama emlékeztetett, hogy Afganisztán a világ egyik legszegényebb országa. "Időbe telik még, amíg megteremtik maguknak azt az alapvető katonai képességet, amit mi néha magától értetődőnek tartunk. Tekintettel az óriási kihívásokra, amelyekkel szembe kell néznie, az afgán népnek még sok évig szüksége lesz - az Egyesült Államok vezetésével - a világ támogatására" - hangsúlyozta az elnök.

Kiképzés, tanácsadás, támogatás

Obama hangsúlyozta, hogy elnöksége idején véget vetett az Egyesült Államok harci tevékenységének Irakban és Afganisztánban, az utóbbi országban maradó csapatok feladata pedig továbbra sem a harci cselekményekben való részvétel lesz, hanem az afgán rendőrség és katonaság kiképzése, tanácsadás és a terrorellenes küzdelem támogatása a tálibok és más terrorista csoportok ellen.