Bush is reagált az iraki háborúról szóló jelentésre

Blair Bush Iraq
Demonstrators wearing masks depicting former British Prime Minister Tony Blair and former US President George W. Bush protest outside QEII Centre in London on July 6, 2016, as they wait to hear the outcome of the Iraq Inquiry. The official inquiry into Britain's role in the Iraq war finally reports on Wednesday, seven years after it launched, with former prime minister Tony Blair expected to face severe criticism. Relatives of some of the 179 British troops who died were gathering in London for the publication of the Chilcot report, which runs to 2.6 million words -- more than four times the length of "War and Peace". / AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
A világ jobb lett Szaddám Huszein iraki diktátor nélkül - reagált George W. Bush volt amerikai elnök szerdán szóvivője útján a Nagy-Britanniában nyilvánosságra hozott Chilcot-jelentésre, amely azt vizsgálta, hogy mennyire volt megalapozott a szigetország részvétele az iraki háborúban.
Vágólapra másolva!

A volt elnök - akinek elnöksége alatt indított az Egyesült Államok 2003-ban hadműveletet Irak ellen - közvetlenül nem foglalt állást a Chilcot-jelentés tartalmával kapcsolatban, elhárította az újságírók megkereséseit, szerdán este azonban szóvivője nyilatkozatot adott ki.

Bush elnök változatlanul úgy gondolja: a világ jobb lett annak köszönhetően, hogy Szaddám Huszein nincs hatalmon" - fogalmazott közleményében Freddy Ford, Bush szóvivője.

A szóvivő hangsúlyozta: a volt elnök egyelőre még nem olvasta a Chilcot-jelentést, de ettől függetlenül

A szóvivő leszögezte azt is, hogy Bush elnök szerint nem volt megbízhatóbb szövetségese az Egyesült Államoknak a Tony Blair vezette Nagy-Britanniánál.

Bush és Blair ellen demonstrálók Forrás: AFP/Ben Stansall

Az iraki háború hátterének feltárására hét éve kezdődött hivatalos brit vizsgálat, amelynek eredményét szerdán ismertette Londonban a vizsgálóbizottság vezetője, azt állapította meg, hogy Nagy-Britannia úgy csatlakozott 2003-ban az iraki hadműveletekhez, hogy lett volna még lehetőség az akkori iraki rezsim fegyverzetének békés leszerelésére.

Reagált a Chilcot-jelentésre szerdán a Fehér Ház is. Josh Earnest szóvivő emlékeztetett rá, hogy

Obama elnök ellenezte az iraki háborút, és elnöksége alatt végig neki kellett megbirkóznia a háború következményeivel.

Earnest "katasztrofális döntésnek" nevezte az iraki háború megindítását, és kiemelte annak fontosságát, hogy az Egyesült Államoknak tanulnia kell a "múlt hibáiból".

John Kirby, a külügyminisztérium szóvivője közleményében azt hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat pillanatnyilag az iraki és a szíriai válság megoldására összpontosít. Kirby szerint a jelenlegi kormányzatot nem érdekli az iraki háborúhoz vezető döntések ismételt megvitatása.