Megszülettek az első ítéletek a kölni szexuális zaklatás ügyében

migration assault Horizontal Köln
Picture taken on January 1, 2016 shows police arresting a man as people gather in front of the main railway station in Cologne, western Germany. Police in Cologne told AFP they have received more than 100 complaints by women reporting assaults ranging from groping to at least one reported rape, allegedly committed in a large crowd of revellers during year-end festivities outside the city's main train station and its famed Gothic cathedral. / AFP / dpa / Markus Boehm / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki egy iraki és egy algériai férfira július 7-én, csütörtökön Kölnben a szilveszteri szexuális zaklatásokkal kapcsolatban. Ezek az első elmarasztaló ítéletek, amelyeket szexuális bűncselekmény miatt hozott a németországi nagyváros bírósága a nők ellen tömegesen elkövetett támadások nyomán.
Vágólapra másolva!

A bíróság szerint bizonyítást nyert, hogy a 21 éves iraki férfi Köln belvárosában szilveszter éjjel lefogott egy 20 éves nőt, majd megcsókolta és megnyalta az arcát, ami szexuális kényszerítésnek minősül, mert az elkövető arra kényszerítette áldozatát, hogy mindezt akarata ellenére elviselje.

Az áldozat egy barátnőjével és annak jegyesével volt, akit a bíróság szerint a 26 éves algériai férfi megfenyegetett, azt mondta neki, hogy megöli, ha nem bocsátja rendelkezésére a kíséretében lévő nőket. A bíróság ezt szexuális kényszerítés kísérletének minősítette.

Felfüggesztettet kaptak

A testület mindkét vádlottat egy év börtönbüntetésre ítélte, de méltányolta, hogy a német hatóságoknak korábban nem volt dolguk velük, ezért felfüggesztette a büntetés végrehajtását. A fiatalabbik vádlottat mellékbüntetésként 80 óra közmunka ledolgozására kötelezte - számolt be a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

Az első ítéletek

A szilveszterkor elkövetett támadások ügyében mintegy 1200 feljelentést tettek Kölnben, nagyjából 500-at szexuális bűncselekmények miatt. Azonban a bizonyítási eljárás nehézségei miatt eddig egy elkövetőt sem ítéltek el szexuális bűncselekményért.

Rendőri intézkedés január 1-én Kölnben Forrás: AFP/Markus Boehm

Szilveszterkor több német nagyvárosában követtek el tömegesen nők sérelmére szexuális zaklatást és lopást. A hatóságok szerint az elkövetők többnyire észak-afrikai fiatalok - menedékkérők, menekültek vagy az országban jogcím nélkül tartózkodó emberek - voltak, akik csoportosan körbevették, molesztálták és meglopták az áldozatokat.