Orosz kémhajó figyeli a hadgyakorlatot Hawaiinál

Vágólapra másolva!
Az amerikai haditengerészet szerint egy orosz kémhajó figyeli a világ legnagyobb nemzetközi tengeri hadgyakorlatát, a RIMPAC-et Hawaiinál. A haditengerészet szerint a hajó jelenléte nem befolyásolja a hadgyakorlatot. A RIMPAC-en 2016-ban 26 ország vesz részt, Oroszország uroljára 2012-ben vett részt.
Vágólapra másolva!

Orosz kémhajó tűnt fel Hawaii mellett nemzetközi vizeken, a Csendes-óceán peremén (RIMPAC) elnevezésű hadgyakorlat alatt, de jelenléte nem fogja zavarni a manővert - erősítette meg július 7-én, csütörtökön az Egyesült Államok haditengerészete.

Nem zavarja a gyakorlatot

Clint Ramsden főhadnagy, az amerikai csendes-óceáni flotta szóvivője szerdán elmondta: a Balzam-osztályú kémhajó nemrég érkezett.

Jelenléte azonban nem zavarja a hadgyakorlat megtartását" - jelentette ki Ramsden.

Az USA is csinált már ilyet

Ramsden nem közölte az orosz hajó helyzetét, csak azt, hogy az Egyesült Államok 200 tengeri mérföldes kizárólagos gazdasági övezetén belül tartózkodik.

Az amerikai haditengerészet is végzett már hasonló műveleteket idegen partok előtt.

Ramsden szerint ugyanakkor az Egyesült Államok betartja a hajózás és átrepülés szabadságának nemzetközi jogi alapelvét.

A legnagyobb tengeri hadgyakorlat

A 26 állam részvételével tartott RIMPAC a világ legnagyobb nemzetközi haditengerészeti manővere. Negyvenöt hajó, 200 repülőgép és több mint 25 ezer katona vesz részt rajta, augusztus elejéig tart.
A manőver keretében a haditengerészek aknamentesítési feladatokat, tengeralattjáró-vadászatot és csapatok partraszállását gyakorolják.

Ramsden szerint Oroszország utoljára 2012-ben vett részt a hadgyakorlaton,

míg orosz kémhajó utolsó alkalommal 2004-ben járt Hawaiinál.