Egyre erősebb Délkelet-Ázsiában az Iszlám Állam

2016.07.08. 11:27

Több helyi terrorszervezettel is kapcsolatban állnak, az új bázisuk a Fülöp-szigeteken lehet.

Már két éve megjelent az Iszlám Állam fekete zászlója Délkelet-Ázsiában, azóta folyamatosan nő a terrorszervezet befolyása a térségben – írja elemzésében Joseph Chinyong Low, a szingapúri Nanyang Egyetem politológusprofesszora.

Indonéziában több terrorista csoport már hűséget is fogadott az Iszlám Államnak, Malajziában pedig a terrorszervezet úgynevezett magányos farkas követői egyre aktívabbak a közösségi oldalakon. Több száz délkelet-ázsiai harcol már Szíriában és Irakban, ahol külön frakciót is alapítottak.

Az utóbbi időkben pedig a Fülöp-szigetek déli részén egyre erősebb az Iszlám Állam jelenléte. Joseph Chinyong Low szerint egyre többen tartanak attól, hogy a terrorszervezet egy új, úgynevezett vilajetet (közigazgatási terület) hoz itt létre. Ezzel nemcsak menedéket tudnának biztosítani a környék terroristáinak, de kiképzőtáborokat nyithatnának és logisztikai központként is használhatnák a területet.

Az Abu Szajjaf-csoport harcosai egy két éve kiadott fotónForrás: AFP/Site Intelligence Group

A fülöp-szigeteki hálózatukat pedig folyamatosan bővítik. Legfőbb szövetségesük az Abu Szajjaf-csoport, amely két déli szigeten a legerősebb. A fülöp-szigeteki kormány hiába harcol ellenük amerikai segítséggel, időről időre meggyengítik a szervezetet, de megtörniük nem sikerült, sőt az utóbbi időben egyre jobban erősödik.

Az Abu Szajjaf-csoportot Abdurajak Abubakar Janjalani alapította 1991-ben, miután kivált a Moro Nemzeti Felszabadítási Front nevű szervezetből. Janjalani a Közel-Keleten kapott kiképzést, állítólag ismerte Oszama bin Ladent is. 1998-ban tűzharcban megölték, de a szervezet azóta is működik.

A csoport célja, hogy független iszlámista államot hozzon létre Mindanao szigetén. Rengeteg bombatámadás és emberrablás fűződik a nevükhöz, több elemző szerint legalább ugyanannyira működnek bűnbandaként, mint terrorszervezetként. Kapcsolatban állnak az indonéz Dzsemaa-i-Iszlámija nevű terrorszervezettel, amely szintén az Iszlám Állam szövetségese.