Szijjártó Péter kelet felé bővítené a NATO-t

2016.07.08. 18:43

Stratégiai hiba Grúzia integrációs folyamatának lassítása, fel kell gyorsítani a NATO bővítését, mondta Szijjártó Péter Varsóban, ahol részt vesz a kétnapos NATO-csúcson.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Varsóban július 8-án, pénteken a NATO–Grúzia külügyminiszteri szintű ülésen vett részt, amelyet a NATO-csúcs alkalmából tartottak.

Bővíteni kell a NATO-t

A miniszter elmondta, az ülésen sürgette, hogy Grúzia kapjon meghívást a NATO-csatlakozásra, és szorgalmazta a NATO-bővítés felgyorsítását is.

„A NATO-nak súlyos kihívásokkal kell szembesülnie, és ilyen esetekben különösen igaz, hogy minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk”- hangsúlyozta. „Stratégiai hiba Grúzia integrációs folyamatának lassítása” - tette hozzá.

Magyarország támogatja Grúziát

Úgy vélekedett, hogy ha Grúzia NATO-integrációs folyamatában nem lesz előrelépés, akkor „ez mind a NATO, mind az euroatlanti integráció mellett elkötelezett grúz kormány hitelességét rombolni fogja”. A tárcavezető elmondta: az ülésen kifejezte Magyarország támogatását Grúzia szuverenitása és területi egysége mellett.