Ők a dallasi orvlövész áldozatai

Dallas, rendőr, gyilkosság
Dallas, 2016. július 9. Virágok borítanak járőrautókat a Texas állambeli Dallas rendőrkapitánysága előtt 2016. július 8-án, miután előző este orvlövészek tüzet nyitottak az amerikai rendőri túlkapások elleni tüntetést biztosító rendőrökre a nagyvárosban. Öt rendőr meghalt, hat megsebesült a támadásban, amelynek három feltételezett elkövetőjét letartóztatták, negyedik társuk a tűzharc során életét vesztette. (MTI/EPA/Erik S. Lesser)
Vágólapra másolva!
Dallason kívül az Egyesült Államokban három másik helyen is rálőttek rendőrökre csütörtökön és pénteken, az esetek egy részét valószínűleg ugyanúgy a feketék elleni rendőri túlkapások váltották ki, mint a dallasi rendőrgyilkosságokat - közölték a hatóságok. Közben több nagyvárosban is felvonulásokat tartottak a rendőri erőszak és a rendőröket ért támadások ellen is tiltakozva.
Vágólapra másolva!
Virágok borítanak járőrautókat a Texas állambeli Dallas rendőrkapitánysága előtt. Forrás: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Fekete napra ébredt az Egyesült Államok péntekre virradóra. Öt rendőrt agyonlőtt, hatot és egy civilt pedig megsebesített egy fegyveres csütörtök éjszaka a texasi Dallasban, ahol erőszakba torkollott a rendőri túlkapások elleni tüntetés. Az orvlövészt végül a rendőrök lelőtték.

Több amerikai nagyvárosban tömeges tüntetések kezdődtek csütörtök este amiatt, mert rendőrök lelőttek két afroamerikait. Pénteken már az egész országban végigsöpört a tüntetéshullám.
Közben az amerikai hatóságok megnevezték a gyanúsítottat, Micah Xavier Johnsont, akiről kiderült, hogy egy Afganisztánt is megjárt, tapasztalt fekete katona volt, és kifejezetten fehér rendőrökkel akart végezni.

David O'Neal Brown dallasi rendőrkapitány beszédet mond az előző napon tűzharcban meggyilkolt dallasi rendőrök tiszteletére tartott megemlékezésen a Texas állambeli Dallasban 2016. július 8-án Forrás: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Az is kiderült, hogy a kiképzett támadó otthonában bombakészítéshez alkalmas anyagokat találtak.

Pár órával később Barack Obama elnök is megszólalt. Bejelentette, megváltoztatja a NATO-csúcsot is érintő programját, hogy minél hamarabb haza tudjon térni Dallasba - olvasható a CNN honlapján a támadással kapcsolatok legfrissebb információk között.

Még valamit megtudtunk a támadás másnapján. Az öt rendőrt, akiket csütörtökön este egyszerűen lelőtt az orvlövész, pénteken megnevezték a hatóságok:

Brent Thompson, Michael Krol, Patrick Zamarripa, Mike Smith és Lorne Ahren

halt meg a dallasi támadásban. Közülük négyen a városi kapitányságon dolgoztak, az ötödik áldozat pedig a Dallas Area Rapid Transit (DART), vagyis a helyi tömegközlekedési rendszer alkalmazottja volt.

A dallasi merénylet áldozatai Forrás: Facebook

Két hete nősült meg a volt tengerészgyalogos

A 43 éves Brent Thompson 2009-ben csatlakozott a DART rendőrségéhez. Ő az első a 27 éve működő szervezetben, aki szolgálat közben halt meg. A volt tengerészgyalogos két héttel a támadás előtt nősült meg, egy rendőrnőt vett feleségül.

- idézi Morgan Lyonsnek, a DART szóvivőjének szavait a FOX News.

A haditengerészet után Thompson egy magánvállalkozónak is dolgozott, akit a Pentagon bízott meg azzal, hogy iraki és afgán egyenruhások kiképzésével foglalkozzon. Például azzal, hogyan kell elkerülni egy csapdát.

- írta Thomson a LinkedIn-oldalán.

Az volt az álma, hogy rendőr lehessen

A 40 éves Michael Krol Michigan megyében született, Redfordban. 2007-ben csatlakozott a dallasi rendőrséghez, miután négy évig Wayne megye seriffhelyetteseként szolgált. Édesanyja, Susan Elkhe pénteken közleményt adott ki, amelyben azt írta, a fia álma az volt, hogy rendőr lehessen. Tudta, hogy veszélyes a munka, de sohasem félt a kötelességtől.

Krol korábban főnöke, Wayne megye seriffje, Benny Napolean pedig bevallotta, szomorú a dallasi tisztek halála miatt, akik közül az egyik a hivatalában szolgált. Arról beszélt, a rendőrök végső áldozatukban is tiszteletben tartották az esküjüket: szolgáltak és védték a hazát.

Maradni akart, mert szerette a bevetéseket

Fekete szalaggal leragasztott jelvényt visel egy dallasi rendőr a merénylet másnapján. Forrás: MTI/EPA/Erik S. Lesser

A 32 éves Patrick Zamarripa öt éve volt rendőr Dallasban. Irakban is járt háromszor a haditengerészet kötelékében - írta a The Washington Post. Házas volt és egy kétéves kislány édesapja.

- mondta Zamarripa apja, Rick, majd hozzátette:

"Elvették az életét."

A Fox4 KDFW pedig arról számolt be pénteken, hogy Rick Zamarripa a közelmúltban felkereste az egyik kormánynak dolgozó rokonát azért, hogy győzze meg a fiát, hagyja el a rendőrséget, és keressen biztonságosabb munkát.

- ezzel magyarázta a rendőr az apjának, miért nem hagyja ott a veszélyes munkát.

Gyerekeken segített a veterán katona

Az 55 éves Mike Smith hét évig szolgált az Egyesült Államok hadseregében. 1989-ben csatlakozott Dallas város rendőrségéhez, miután végzett a Lamar Egyetemen. A Dallas Morning News arról számolt be, hogy Smithnek 2009-ben 31 öltéssel kellett összevarrni a fejét, mert egy bandatag megtámadta őt és a társát.

A texasi Port Arthurból származó férfi 17 éve élt házasságban, két lánya, Victoria és Caroline is gyászolja. Smith önkéntesként is dolgozott. Veszélyben lévő gyerekekkel foglalkozott, és egy kifejezetten nekik szóló program kifejlesztésében is részt vett.

- közölte az Associated Press riporterével a tiszt egyik barátja, Vanessa Smith, aki neve ellenére nem tartozik az áldozat rokonai közé.

Arról már a Fox4 számolt be, hogy a Smith család másik barátja, Barbara Durkee létrehozott egy GoFundMe nevű alapot azzal a céllal, hogy összegyűjtsön ötvenezer dollárt Smith temetésére és a még felmerülő költségek kifizetésére.

Nyomozó felesége és két gyereke gyászolja

A 48 éves Lorne Ahren, az ötödik áldozat, 2002 óta volt a dallasi rendőrség tagja. A Los Angeles Times azt írta, 11 évet töltött civilként a Los Angeles megyei seriff mellett. A The Washington Postban pedig az olvasható, hogy Ahren odavalósi, a családja pedig még ma is ott él: a Simi-völgyben.

Arról már a Dallas Morning News számolt be, hogy a férfi íróasztala a nyomozóként dolgozó felesége, Katrina asztalához közel volt a dallasi rendőrségen. A párnak két gyermeke született, Sorcha 10 éves, Magnus 8.

A legvéresebb amerikai bűnüldözők elleni merényletek

Száznál is több rendőrt gyilkoltak meg 100 év alatt. Forrás: AFP/2014 Getty Images/Ethan Miller

A csütörtöki rendőrgyilkosság felkerült az amerikai tisztviselők, szövetségi tisztek és rendőrök ellen elkövetett, legtöbb áldozatot követelő támadások 100 évet átfogó listájára, amelyet az NBC News és a nonprofit National Law Enforcement Officers Memorial Fund készített.

Los Angeles: 4 áldozat

1970. április 6-án Bobby Davis és Jack Twinning, két „karrierbűnöző" gyilkolt meg négy kaliforniai rendőrt egy négyperces tűzharcban Los Angeles megyében. Mindkét férfi elmenekült. Twinning öngyilkos lett, miután egy tússzal együtt bezárkózott, és a hatóságok körbevették a házat. Davist nem sokkal később letartóztatták. Ő három évtizeddel később lett öngyilkos a Kern Állami Börtönben.

New Orleans: 5 áldozat

Az amerikai haditengerészetben is szolgáló Mark James Essex, a Fekete Párducok tagja kilenc embert ölt meg New Orleansben, köztük öt rendőrt két lövöldözés során.

Először 1972 szilveszterének napján húzta meg snipere ravaszát, majd pár nappal később, 1973. január 7-én is gyilkolt.

A férfit végül ugyanezen a napon 200 golyóval terítette le egy mesterlövész zsaru. A rasszista Essex lakásának falán fehérellenes graffitiket találtak.

Missouri: 6 áldozat

1932. január 2-án történt, hogy két Missouri ügynökség hat tisztje halt meg, amikor bekerítették azt a házat, amelyben két gyilkos rejtőzött. A gyanúsítottak végül kijutottak az épületből, és Texasig menekültek, majd öngyilkosságot követettek el, miután oda is követték őket a zsaruk.

Colorado: 8 áldozat

Tizenhárom emberrel, köztük nyolc tiszttel végeztek elítélt bűnözők egy rablázadás során a coloradói Állami Fegyházban, Canon városban 1929. október 3-án.

San Juan: 8 áldozat

1950. október 30-án a kormány megdöntésére szervezkedő nacionalista párt tagjai nyolc Puerto Ricó-i rendőrt gyilkoltak meg San Juanban, köztük egy Aurelio Miranda-Rivera nevű rendőrfőnököt is. A lázadást végül az amerikai katonák, az FBI és a CIA közösen verte le.

Oklahoma: 8 áldozat

Nyolc szövetségi tiszt, köztük négy titkosszolgálatnál dolgozó volt az 1995. április 19-én történt oklahomai bombatámadás 168 halálos áldozata között. Az Alfred P. Murrah szövetségi épületet Timothy McVeigh és Terry Nichols robbantotta fel. McVeigh-t 2001-ben kivégezték.

Milwaukee: 9 áldozat

1917. november 24-én kilenc rendőr halt meg, amikor bomba robbant Milwaukee rendőrőrsén. Az elkövetők anarchisták lehetettek, de ez csak feltételezés, mert sohasem kapták el őket.

New York: 72 halálos áldozat

A legtöbb rendőr viszont akkor halt meg, amikor 2001. szeptember 11-én terroristák megtámadták a Világkereskedelmi Központot New Yorkban. Nemcsak helyieket, hanem New Jerseyben dolgozó rendőröket is találtak az áldozatok között. Rajtuk kívül egy vadőr sem élte túl a támadást, amikor a United Airlines 93-as számú repülőjáratának fedélzetén megpróbálta visszaszerezni az irányítást a gépeltérítőktől.

Összesen 72 rendőr áldozatot követeltek Oszama bin Laden embereinek repülőgépes merényletei.

Ezen a listán előkelő helyre kerülhet a dallasi rendőrgyilkosság, de azt, hogy pontosan hová, egyelőre nem lehet biztosan meghatározni. Ugyanis elképzelhető, hogy az áldozatok száma emelkedik a következő napokban, hiszen hat súlyosan sebesült dallasi rendőr még kórházban van.