A NATO főtitkára azt nyilatkozta, a szervezet nem ismeri el a Krím elcsatolását, és elítéli, hogy Moszkva szándékosan destabilizálja a kelet-ukrajnai helyzetet. Ukraja átfogó támogatási csomagot kap a NATO-tól, de a tagság egyelőre nincs napirenden.

A NATO tagállamai átfogó támogatási csomagot hagytak jóvá Kijev számára, Ukrajna NATO-tagsága ugyanakkor egyelőre nem kerül napirendre - jelentette be július 9-én, szombaton Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

Megerősített támogatás

Stoltenberg közös sajtóértekezletet tartott Petro Porosenko ukrán elnökkel, miután az észak-atlanti szövetség varsói csúcstalálkozója keretében megtartották a NATO-Ukrajna találkozót.
Ma megerősítettük az Ukrajnának szóló tartós támogatásunkat, jónak értékeltük az ukrán reformprogramot is" - mondta Stoltenberg.

Bővített partnerségi státusz

Porosenko nagyon fontosnak minősítette azt az átfogó támogatási csomagot, melyet a NATO-Ukrajna találkozón egyhangúlag megszavaztak. "A történelemben eddig soha nem ajánlottak ilyen erős segítséget" - hangsúlyozta. Mint mondta, a Varsóban hozott döntések lehetővé teszik, hogy Ukrajna bővített NATO-partnerségi státust kapjon, ami biztonsági téren az együttműködés elmélyítésével jár.

A NATO nem ismeri el a Krím elcsatolását

Stoltenberg a sajtóértekezleten kijelentette: a NATO nem ismeri el, és soha nem is fogja elismerni a Krím elcsatolását. "Elítéljük a kelet-ukrajnai helyzet szándékos destabilizálását" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a térségben naponta sértik meg a minszki tűzszüneti megállapodást.

Arra hívjuk fel Moszkvát, hogy szüntesse be a szeparatisták politikai, katonai és pénzügyi támogatását" - jelentette ki a főtitkár. Kiemelte: a megállapodást a konfliktus "minden résztvevőjének teljességgel végre kell hajtania", a helyzet politikai megoldására kell törekedni.

Nincs napirenden a tagság

A lehetséges ukrán NATO-tagságot illetően Stoltenberg elmondta: a kérdés egyelőre nincs napirenden. "Egyelőre arra összpontosítunk, hogy növeljük Ukrajna együttműködési képességét", hogy Kijev teljesítse a NATO kritériumait - fejtette ki, aláhúzva: az atlanti szövetség továbbá is fogja támogatni Kijevet, ám "a tagságról majd később beszélünk".