Rasszista feketékről beszélt New York korábbi polgármestere

Rudolph Giuliani SQUARE FORMAT New York's former Mayor, Rudolph 'Rudy' Giuliani, attends a press conference of the Berlin Merchants and Industrialist Society (VBKI) in Berlin, Germany, 8 June 2016. Giuliani talked to many entrepreneurs about the similarit
Rudy Giuliani
Vágólapra másolva!
Az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő, Fekete életek számítanak nevű civil mozgalom természeténél fogva rasszista, vélte a CBS amerikai televíziónak vasárnap adott interjújában Rudy Giuliani, aki New York republikánus polgármestere volt nyolc éven keresztül.
Vágólapra másolva!

Az egykor az elnökjelöltségért is küzdő Giuliani élesen fogalmazott, és kijelentései nagy visszhangot keltettek, szinte valamennyi jelentős amerikai médium foglalkozik velük. A volt polgármester ugyanis az egyedüli politikus, aki nyíltan „lerasszistázta” a polgárjogi mozgalmat, amelyet értek ugyan bírálatok az elmúlt napokban, de senki nem minősítette őket fajgyűlölőnek.

Rudy Giuliani szerint az afrikai gyökerű amerikaiaknak „el kell magyarázniuk, hogy mit és hogyan tesznek a saját közösségeiken belül a bűnözés ellen”.

Rudy Giuliani Forrás: AFP/DPA/Sophia Kembowski

Egymás között erőszakosabbak

„Ha meg akarod védeni a fekete életeket, akkor nemcsak a rendőrségtől kell megvédened ezeket a fekete életeket” – fogalmazott Giuliani. Szerinte ritkán fordul elő, hogy rendőrök afroamerikaiakat gyilkolnak meg, de ha előfordul, akkor nagyon nagy sajtófigyelmet kap, miközben a feketék közötti erőszakról alig esik szó. „Chicagóban minden tizennegyedik órában” történik valami erőszakos cselekmény a feketék között – állította a volt polgármester.

Ha én fekete apa volnék

Majd leszögezte, hogy szerinte az afroamerikaiaknak arra kellene tanítaniuk a gyermekeiket, hogy tiszteljék a rendőröket, és kerüljék az erőszakot a saját közösségeikben. „Ha én fekete apa volnék, és aggódnék a gyermekem biztonságáért, de igazán aggódnék, és nemcsak politikát csinálnék belőle, akkor azt mondanám neki, hogy tisztelje nagyon a rendőröket, mert a többségük jó ember, még ha akadnak köztük rosszak is” – mondta Giuliani. Majd azt fejtegette, hogy az afroamerikaiak a zenéjükkel és a popkultúrájukkal hozzájárulnak a feszültség elmélyítéséhez, mert „a rapszámaik szövegei rendőrök meggyilkolásáról szólnak”.

Trump a hibás?

Az etnikai színezetű problémák ügyében véleményt nyilvánított Jesse Jackson afroamerikai polgárjogi aktivista és baptista tiszteletes is a Fox televíziónak adott interjújában. Az amerikai feketék és fehérek közötti feszültség fellobbanásáért és elmélyüléséért Jackson Donald Trumpnak, a republikánusok várható elnökjelöltjének a retorikáját tette felelőssé.

Obama megvéd

Barack Obama elnök vasárnap Spanyolországban amerikai riportereknek adott interjújában védelmébe vette a Fekete életek számítanak mozgalmat.