Vágólapra másolva!
Fennakadt a portugál haditengerészet egyik tengeralattjárója egy fenékvonóhálós francia halászhajó hálójában a brit partok közelében; a balesetben senki sem sérült meg – közölte kedden Brestben az atlanti-óceáni francia prefektúra.
Vágólapra másolva!

A Saint-Brieuc kikötőben bejegyzett Daytona halászhajó éppen a munkáját végezte, amikor a britekkel együtt gyakorlatozó Tridente tengeralattjáró a hálójába került. A tengeralattjáró azonnal a felszínre emelkedett, és kapcsolatba lépett a halászokkal. A bresti közlemény szerint sem sebesült, sem látható anyagi kár nincs.

Az incidens Nagy-Britannia legtávolabbi délnyugati pontjától, a Lizard-foktól mintegy 55 kilométerre történt, ahol a britek feladata a tengeri mentés. A hálót brit segítséggel távolították el. A halászok visszaindultak a francia partokhoz.

Az eset felelevenítette a Bugaled Breizh francia halászhajó hajótörésének az emlékét, amely 2004-ben tűnt el a Lizard-foknál. Akkor öt tengerész életét vesztette. Az áldozatok hozzátartozói meg vannak győződve arról, hogy a hajót egy tengeralattjáró rántotta a mélybe. A térségben éppen nemzetközi haditengerészeti gyakorlat folyt.

A francia bíróság bizonyíték hiányában beszüntette az ügyben az eljárást, de a brit igazságszolgáltatás még nem mondta ki az ügyben az ítéletet.