Emberi hiba okozhatta az olasz vonatbalesetet

2016.07.12. 13:05

Összeütközött két személyvonat Olaszország déli részén, Bari közelében kedden. Az esti adatok szerint 22 halottja és 43 sérültje van a balesetnek - négyen kritikus állapotban vannak. 

Az egyik vonatnak nem kellett volna azon a sínen lennie - ezt mondta a vonalat üzemeltető Ferrotramviaria vasúttársaság igazgatója az olasz médiának. A helyi vasúti rendészet tisztje pedig hozzátette: emberi vagy műszaki hiba okozhatta a balesetet - írja a The Wall Street Journal.

Ugyanakkor a balesetet végző szakértők már egyértelműen emberi hibáról beszélnek - a The Local nevű angol nyelvű internetes lap szerint. Arról számolnak be, hogy az egyik vonat a közeli állomáson nem várta meg a szabad jelzést, ráadásul rendkívül gyorsan haladt. 

Estére húsz fölé emelkedett az áldozatok száma, a hivatalos közlés szerint 22 ember meghalt, 43 megsérült, négy állapota kritikus.

 Ugyanakkor az olasz média már 23 halottról számol be. 

A két négykocsis vonat az Andria és Corato közötti vonalon ütközött össze frontálisan nem sokkal dél előtt. Mindkettő ugyanazon a pályán, de egymással szemben haladt. A világhálón közzétett fényképeken jól látható, hogy a vonatok első vagonjai kisiklottak és darabokra törtek. 

Forrás: MTI/EPA/Olasz Tűzoltóság

Helyszíni beszámolók szerint  több ember rekedt a kocsikban, a mentők próbáltak hozzájuk férni. 

Több mint kétszáz ember vett részt a mentésben, a nyári 40 fokos nyári hőségben. 

Egy kisgyermeket sikerült kimenteni, őt mentőhelikopter szállította kórházba  – közölte a BBC. 

Többen a roncsokban rekedhettekForrás: MTI/EPA/Olasz tűzoltóság

Matteo Renzi olasz kormányfő a vonatbalesetet tragikus pillanatnak nevezte, és hangsúlyozta: nem nyugszik, amíg a szerencsétlenség okát meg nem állapítják.