Brexit: új népszavazásról beszélnek Londonban

brexit
A Union flag is seen flapping in the wind in front of one of the faces of the Great Clock atop the landmark Elizabeth Tower that houses Big Ben at the Houses of Parliament in London on June 27, 2016. Top Brexit campaigner Boris Johnson sought Monday to build bridges with Europe and with defeated Britons who voted to remain in the EU in last week's historic referendum. London stocks sank more than 0.8 percent in opening deals on Monday, despite attempts by finance minister George Osborne to calm jitters after last week's shock Brexit vote. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Vágólapra másolva!
Az Eurasia Group stratégiai elemzői szerint van esély újabb referendumra, de csak 2019 után.
Vágólapra másolva!

Londoni stratégiai elemzők szerint van esély arra, hogy Nagy-Britanniában újabb népszavazást tartanak, amint lezárul a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét kialakító tárgyalási folyamat, és létrejön a kilépési feltételeket tartalmazó megállapodás.

E megállapodás legkorábbi reális időpontja 2019 lehet,

de „még ez is egyértelműen derűlátó” becslés – véli elemzésében az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport Londonban működő részlege.

Bármikor szülessen is meg az egyezség, aláírásának idején az EU-párti parlamenti képviselők valószínűleg rendkívül erőteljes kampányba kezdenek majd az újabb népszavazásért, e kampány sikerének esélye viszont függ majd a végleges megállapodás tartalmától és a brit gazdasági akkori állapotától – áll a tanulmányban.

Ha lesz is újabb népszavazás, arra 2019-ig biztosan várni kell Forrás: AFP/Justin Tallis

Ha az egyezményről az az általános vélekedés alakul ki, hogy kedvezőtlen feltételeket tartalmaz Nagy-Britannia számára, az kétségeket ébreszthet a parlamentben és a közvéleményben egyaránt a brexit iránt. Az elemzők szerint

Theresa May, Nagy-Britannia új kormányfőjeként, nem fog sietni az 50. cikkely aktiválásával,

annak ellenére sem, hogy valószínűleg nagy nyomás nehezedik majd rá a kilépést pártoló konzervatív párti képviselők részéről.

Az Eurasia alapeseti előrejelzési forgatókönyve az, hogy May legkorábban 2016 végén, de inkább csak 2017 elején jelenti be a kilépési mechanizmus elindítását, mivel előbb ki akarja alakítani tárgyalási stratégiáját, és felméri, hogy milyen megállapodásra számíthat Brüsszel és az EU-társállamok részéről.