David Cameron benyújtotta lemondását, II. Erzsébet pedig megbízta az eddigi belügyminisztert, Theresa Mayt. Az új brit kormányfő a kinevezése előtt többször kijelentette, hogy kivezeti Nagy-Britanniát az unióból. A vezető konzervatív politikusok közül őt tartják szociálisan a legérzékenyebbnek, és megemlítik, hogy belügyminiszterként élesen ellenezte a közös európai migrációs politikát.

Cameron utolsó hivatalos kormányfői teendőjeként részt vett a londoni alsóházban a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti félóráján.

A vitát bevezető első, ceremoniális kérésre, hogy sorolja fel napi teendőit – ezt a kérést a szerdai ülések elején egy kormánypárti képviselő mindig előterjeszti –, Cameron a szokásos választ kissé megmásítva kijelentette: délelőtt kabinetbeli kollégáival és másokkal tárgyalt, délután pedig még egy teendője van, II. Erzsébet királynő felkeresése a Buckingham-palotában, hogy felajánlja lemondását az uralkodónak, utána viszont naptára „figyelemreméltóan üres”.

David Cameron miniszterelnökként utoljára válaszolt kérdésekre, mögötte Theresa May, az utódjaForrás: AFP/Pru

Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn méltatta Cameron hatévi miniszterelnöki tevékenységét. Felvetette ugyanakkor azt is, hogy a konzervatív párti kormány – amelynek vezetője szerda estétől Theresa May eddigi belügyminiszter lesz – eddig nem adott egyértelmű garanciát arra, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgároknak nem kell távozniuk a kilépési feltételekről szóló tárgyalások eredményeként.

Válaszában Cameron úgy fogalmazott, hogy ilyen kimenetelre „semmi esély” nincs, a brit kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy garantálhassa a külföldi EU-állampolgárok jogainak érvényesülését a jövőben is.

Hozzátette ugyanakkor: egyetlen esetben tudja elképzelni, hogy valamely jövőbeni brit kormány elálljon ettől a garanciától, akkor, ha más EU-tagországok nem biztosítják viszonossági alapon az ott élő brit állampolgárok jogait. Az új brit miniszterelnök azonban „keményen dolgozik majd azon”, hogy ezt a kölcsönös garanciát biztosítani lehessen – tette hozzá Cameron.

David Cameron leköszönő brit miniszterelnököt megtapsolják utolsó munkanapján a brit parlament alsóházábanForrás: MTI/AP/Brit parlament/Ap
A konzervatív párti brit kormányfő a 2010-es parlamenti választások után költözött be a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciára, és ott 2256 napot töltött.

Cameron június 24-én, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás másnapján bejelentette, hogy távozik, miután a választók többsége a kilépésre voksolt. A brit kormány hivatalos álláspontja az volt, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja, bár Cameron engedélyezte, hogy a kabinettagok személyes meggyőződésüknek adjanak hangot a referendum kampányában.

A politikától azonban nem búcsúzik, Oxfordshire megyei választókörzetét továbbra is képviseli az alsóházban.

Képviselői kérdésre elmondta azt is, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihádista terrorcsoport az ellene végrehajtott, összehangolt hadművelet eredményeként elvesztette iraki területeinek 45 százalékát, több mint 25 ezer fegyverese meghalt a harcokban, egyre többen dezertálnak soraiból, és az újonnan csatlakozó külföldiek száma 90 százalékkal zuhant.

Szerdai utolsó parlamenti szereplése után – az alsóház protokolláris szokásaitól eltérően – a kormánypárti és az ellenzéki frakciók tagjai egyaránt vastapssal búcsúztatták Cameront.

A királynőhöz ment, hogy lemondjon

Az ülés után David Cameron II. Erzsébet királynőhöz ment, hogy formálisan is benyújtsa lemondását. 

David Cameron leköszönő brit miniszterelnök és neje, Samantha a brit kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. hátsó bejáratához érkezikForrás: MTI/EPA/Sean Dempsey

Az ilyen esetekben szokásos protokolláris eljárás alapján Cameron elmondta az uralkodónak, hogy Theresa Maynek a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciója nagy többséggel bizalmat szavazott, és ennek megfelelően ő Mayt tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy átvegye a kormány irányítását. 

A királynő elfogadta David Cameron lemondását.

Ezután Theresa May is felkereste a királynőt, aki formálisan megbízta őt a kormányalakítással.

May belügyminiszterként a maradást támogatta, de néhány napja egyértelművé tette: „a brexit, az brexit”, vagyis kivezeti Nagy-Britanniát az unióból. Az új népszavazást kérőknek pedig azt üzente: az nem lehetséges, a döntés már megszületett.

Theresa May az Egyesült Királyság uniójának fenntartásában hisz

Az Egyesült Királyság uniójának fenntartása mellett tett hitet első miniszterelnöki nyilatkozatában Theresa May.

Az új brit miniszterelnök a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencia előtt tett rövid nyilatkozatában kijelentette: nem mindenki tudja, de a kormánypártot teljes nevén Konzervatív és Unionista Pártnak hívják. „Az unionista szó az Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország közötti, kincset érő köteléket jelenti” – fogalmazott Theresa May.

Theresa May új brit miniszterelnök és férje, Philip a brit kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. bejáratábanForrás: MTI/EPA/Andy Rain

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök nem sokkal korábban a BBC televíziónak kijelentette, hogy mivel a skótok többsége a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a bennmaradásra voksolt, az új brit kormányfőnek nincs felhatalmazása arra, hogy Skóciát is kivezesse az Európai Unióból.
A referendumon országos átlagban a többség a kilépésre szavazott, és Sturgeon azóta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ebben a helyzetben ismét napirendre kerül Skócia függetlenné válásának kérdése.