Meghalt Goran Hadzic

2016.07.13. 00:54

A horvátországi szerbek egykori politikai vezetőjét a délszláv háborúk idején elkövetett háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt az ENSZ illetékes bírósága.

Az agydaganatban szenvedő, 57 éves Hadzic kedden hunyt el az újvidéki kórházban - jelentette a Tanjug szerb hírügynökség.

Goran Hadzic a hágai törvényszék előttForrás: AFP/Jerry Lampen

Goran Hadzic egy rövid ideig az önkényesen kikiáltott Krajinai Szerb Köztársaság elnöke volt. Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló, hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) azzal vádolta őt 14 fő vádpontban, hogy felelősség terheli a horvát függetlenségi háború alatt, 1991 júniusa és 1993 decembere között a horvátországi Kelet-Szlavónia területén a jugoszláv néphadsereg és szerb szabadcsapatok által elkövetett gyilkosságokért, kínzásokért, jogellenes fogva tartásért, embertelen bánásmódért, deportálásokért és rombolásért. Az elkövetők megöltek több száz embert - horvát hadifoglyokat -, több ezer embert elűztek, táborokba zártak, megkínoztak, bántalmaztak és kifosztottak.

Hadzicot tartották felelősnek a vukovári kórházban 1991 novemberében elkövetett, 264 halálos áldozatot követelő mészárlásért is. A vádirat szerint a Vukovár eleste előtti napon több százan kerestek menedéket a város kórházában abban a reményben, hogy evakuálják őket a nemzetközi megfigyelők jelenlétében. A szerb katonák azonban buszokkal a Vukovártól öt kilométerre fekvő Ovcara mezőgazdasági telepre szállították őket, ott "órákon át verték és kínozták" foglyaikat, mielőtt megölték őket, majd holttesteiket tömegsírba dobták.

Csak 2011-ben vették őrizetbe

A volt krajinai vezetőt hétévi körözés után csak 2011-ben vették őrizetbe Szerbiában. Ő volt az utolsó szökésben levő a hágai törvényszék által megvádolt 161 személy közül. Hadzic a per kezdetén ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban.

A hágai Nemzetközi Törvényszék idén áprilisban közölte, hogy egészségi okok miatt nem folytatják le Hadzic tárgyalását. Döntését az NT azzal indokolta, hogy a vádlott továbbra sincs olyan állapotban, hogy a tárgyalást érdemben le lehessen folytatni.

Hadzicnál még 2014 novemberében diagnosztizáltak előrehaladott agydaganatot. 2015 áprilisában pedig ideiglenesen szabadlábra helyezték és visszatérhetett újvidéki otthonába. Orvosi kezeléseit ott folytatták.