Hidegháborús rendszer visszatérését emlegette az orosz NATO-nagykövet

Vágólapra másolva!
Oroszország NATO-nagykövete Brüsszelben a katonai szövetség katonáinak kivonását követelte az orosz határokhoz közeli területekről.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Grusko a NATO-Oroszország Tanács ülése után nyilatkozva kijelentette: a helyzet stabilizálása érdekében az észak-atlanti szövetségnek be kell fagyasztania a kelet-európai csapattelepítésekről hozott döntését.

"A következő lépés a már ott állomásozó egységek kivonása" - mondta Grusko a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.

A NATO múlt heti varsói csúcstalálkozóján döntést hozott egy-egy ezerfős zászlóalj telepítéséről Lengyelországban és a három balti országban.

"Ezek a területek hídfőállásként fognak szolgálni, hogy politikai és katonai nyomást gyakoroljanak Oroszországra" - mondta Grusko. Ez felesleges és kontraproduktív lépés és a hidegháború korszakának biztonsági rendszeréhez visz vissza - hangsúlyozta az orosz diplomata.

Moszkva kész további tárgyalásokra abból a célból, hogy el lehessen kerülni a veszélyes incidenseket a NATO és Oroszország harci repülőgépei és hadihajói között - mondta Grusko. Mint közölte, Oroszország szakértői tárgyalásokat javasolt, és pozitív válaszra számít.

Az elmúlt hónapokban többször éles helyzetek alakultak ki a két fél hadihajói és repülőgépei között, amelyek veszélyesen közel kerültek egymáshoz. A két fél egymást vádolta provokációval.