A tűzijátékra összegyűlt tömegbe hajtott egy teherautó a franciák nemzeti ünnepén. A sofőr szándékosan vezette bele a járművet a tömegbe, cikcakkban hajtott, hogy minél több embert el tudjon gázolni, és lövöldözött is. A legfrissebb adatok szerint 84 ember halt meg, 68-an megsérültek, ebből 18-an válságos állapotban vannak. Egy magyar sérültről tudni. A teherautóban lőfegyvereket, gránátokat és robbanószert is találtak.

Egy 31 éves, tunéziai származású nizzai férfi követte el a teherautós merényletet, közölte korábban egy helyi lap, ezt erősíti meg az is, hogy a rendőrség megtalálta a férfi személyi igazolványát a teherautóban. 

A Le Figaro biztonsági forrásokra hivatkozva péntek hajnalban azt írta, hogy 80-ra emelkedett a halálos áldozatok száma; 31 ember súlyosan megsebesült, 16 pedig válságos állapotban van. 

Az ANSA olasz hírügynökség a hajnali órákban a helyszínről jelentve drámai helyzetet festett le a merénylet utáni állapotokról. 

Holttestek a sétányon, ahol a merénylő belehajtott a tömegbe

Forrás: AFP/Valery Hache

A Promenade des Anglais nevű sétányon – amelyet még az ünnep előtt tükörsimára tisztítottak – a tömeges gázolás után elhagyott cipők, strandpapucsok, táskák hevertek az aszfalton, üvegszilánkok valóságos szőnyeget alkottak különféle tárgyak darabjaival együtt. 

Ennél is borzalmasabb látványról számolt be a sajtónak egy hatvanéves férfi, aki egy méterre volt, amikor a teherautó éppen "végigpásztázott" a tömegben. Ő is, és más szemtanú is látta, hogy a jármű cikcakkban gázolt végig az emberek között, hogy minél többet sodorjon el közülük.  "Úgy siklott ide-oda a teherautó, mintha a sofőr csak kuglibábunak tekintené a járókelőket" – mondta az egyik szemtanú. Volt, akinek szerencséje volt,  vagy százan első ijedségükben a tengerbe ugrottak a jármű elől. 

Egy magyar sérült biztosan van
Külügyminisztérium egy sérült magyar nőről tud a nizzai tömeges gázolással összefüggésben - közölte Menczer Tamás, a tárca szóvivője. A sérült nő telefonon hívta fel székesfehérvári édesanyját, akinek azt mondta, megsérült, a szállásán várja a segítséget. A magyar külképviseltetet a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámonlehet elérni. Részletek

A  nizzai kórház forródrótot hozott lére, amelyen a hozzátartazók érdeklődhetnek a sérültekről. A +33 4 93722222-es számon ígérnek tájékoztatást. 

Forrás: AFP/Valery Hache

A tűzijátékot nézték

A támadás a tengerparton haladó Promenade des Anglais-n történt, ahol a nemzeti ünnep estéjén a tűzijátékot nézték az emberek. Ezrek voltak az autóforgalom elől lezárt partszakaszon. 

Rögtön a gázolás és a lövöldözés után (a sofőr a hírek szerint belelőtt a tömegbe, majd a rendőrök őt lőtték le) emberi testek darabjai, holttestek, őrjöngő túlélők maradtak a helyszínen. Többen elmesélték az olasz hírügynökség tudósítójának, hogy a hatóságok az eset után felszólították őket, azonnal szaladjanak el a helyszínről, mert félő, hogy a járműben robbanóanyag is van, és a teherautó felrobbanhat. 

A Hotel Negresco, az egyik legelegánsabb helyi VIP-szálloda péntek hajnalra valóságos kórházzá alakult át, sebesültek feküdtek matracokon a 19. század eleji freskókkal díszített termekben, a nyomozók tanúkat hallgattak ki, volt, aki zokogott, volt, aki ezen a helyen kereste valamelyik hozzátartozóját, barátját. 

A támadás után a helyi rendőrparancsnokság felszólította a lakosságot, hogy mindenki keressen fedezéket, zárkózzanak be, az ablaktól is maradjanak távol. 

Hollande: Terrortámadás történt

"A nizzai támadás terrorista jellegét nem lehet vitatni" – hangsúlyozta az államfő, akinek közlése szerint legalább 77 halálos áldozata van a merényletnek, köztük gyerekek.

Hollande bejelentette, hogy további három hónappal meghosszabbítják a tavaly november 13-i merényleteket követően életbe léptetett rendkívüli állapotot (amelyről előző nap még azt mondta, hogy július 26-tól feloldják). Ennek értelmében továbbra is fenntartják a tízezer fős katonai erősítést – tette hozzá az elnök, aki a hadsereg tartalékos állományába tartozó polgári lakosokhoz is felhívást intézett. 

Beszédében Hollande szükségesnek nevezte azt is, hogy tovább erősítsék a katonai jelenlétet Irakban és Szíriában.