Erdogan elnök felhívására a civilek rátámadtak a puccskísérletet végrehajtó katonákra – így számolt be egy isztambuli nő az Origónak a törökországi eseményekről. A péntek éjjeli puccskísérletnek eddig 161 civil áldozata van.

Törökországi, névtelenséget kérő forrásunk, egy fiatal nő egy ötcsillagos hotelben dolgozik Isztambulban. Azt mondja, a városban minden visszatért a normál kerékvágásba – legalábbis az alapján, amit ő lát –, Ankarában viszont még nem értek véget a harcok. 

Erdogan hívei megrohamozták a puccsistákat – számolt be a helyszínről egy isztambuli nőForrás: AFP/Ozan Kose

Rendőr ismerősei dolgoznak ott, ők mesélték neki, hogy az éjszaka olyan volt, mint egy „horrorfilm”. Erdogan elnök felhívására a civilek rátámadtak a puccskísérletet végrehajtó katonákra, rengeteg a civil áldozat. Azt mondta, a török parlament épületét is érték lövések. Ankara az ő információi szerint még mindig veszélyes. Erdogan szerinte manipulálja az embereket, és rengetegen támogatják, fanatikusan.

Nyugodtak az utcák

Szombat reggelre visszatért a nyugalom Ankarába és Isztambulba az éjszakai puccskísérlet után – számoltak be a helyszínről az al-Dzsazíra pánarab hírtévé tudósítói. Az ankarai tudósító elmondása szerint a török főváros fölött még a légierő gépei járőröznek, de harcok zaját már több órája nem hallani.

Rengeteg halálos áldozatot követelt a törökországi puccskísérletForrás: AFP/Gurcan Ozturk

Az Isztambul ázsiai részéről bejelentkező újságíró a dohai központú hírtévé honlapja szerint arról számolt be, hogy a török nagyváros utcái nagyon nyugodtak, a forgalom kisebb a szombaton megszokottnál. Különleges látványt csak a katonák által elhagyottan álló tankok nyújtanak. A harckocsikon rendőrök posztolnak.

A dohai központú hírtévé délelőtt a honlapján arról számolt be, hogy a Boszporusz fölött átívelő két hidat megnyitották a forgalom előtt. A hidakat még péntek este zárták le a puccsisták tankokkal. Miután megadták magukat a rendőröknek és a kormányt támogató civileknek, a hatóságok átvizsgálták a tankokat.

Ankarában súlyos összecsapások voltakForrás: AFP/Adem Altan

Puccsisták nélkül 161 halott

Szombatra virradóra sikertelen puccskísérletet hajtottak végre Törökországban. A török vezérkari főnököt is túszul ejtették, de végül sikerült szabadítani. Az összecsapásokban – a puccsista áldozatokat nem számítva – 161 ember vesztette életét, 1440 megsebesült. Korábbi hírek szerint 104 puccsista halt meg a harcokban. A hadsereg 2839 tagját – köztük közkatonákat és magas rangú tiszteket – vettek őrizetbe.