A meghiúsított törökországi puccskísérlet után 2745 bírót eltávolítottak tisztségéből, az NTV török hírtelevízió információi szerint a török hatóságok elrendelték az őrizetbe vételüket is.  Emellett a közigazgatási felsőbíróság funkcióját betöltő török államtanács tíz tagját is őrizetbe vették Ankarában. 

Az NTV hírtelevízió szerint a bírákat Törökország egyik legmagasabb szintű igazságügyi hatósága, a bírák és ügyészek legfőbb tanácsa (HSYK) menesztette. Később elrendelték az őrizetbe vételüket is.

Az Anadolu szerint egyidejűleg a HSYK öt tagjának is távoznia kellett.

Az indoklás szerint a felmentett bírák ellen vizsgálat indult.

Az Anadolu úgy tudja: az államtanács tíz őrizetbe vett tagját azzal vádolják, hogy támogatták a puccskísérletet. 

A török parlament nemrég szavazott meg egy vitatott törvénytervezetet, amelynek értelmében az államtanács és a semmítőszék tagjainak számát csökkentik. Az új szabályozás bírálói attól tartanak, hogy a bíróságok tagjait kormányhű ügyészekkel és bírákkal váltják fel. A törvény hatályba lépéséhez azonban szükséges, hogy azt még közzétegyék a török hivatalos közlönyben.

 

Ankara szerint a puccskísérlet mögött egy, a hadseregben is kiépült "párhuzamos struktúra" húzódik meg.  

A török kormány Fethullah Gülent, az amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónokot hibáztatja a puccskísérletért, aki azonban élesen elítélte azt, és a leghatározottabban cáfolta, hogy bármilyen köze lenne hozzá.

A török elnök, Recip Tayyip Erdogan már hosszú ideje azzal gyanúsítja Gülent, hogy a - hivatalosan világi - kormány megdöntésére készül egy, a hivatalossal párhuzamos igazságügyi, katonai, oktatási, és sajtóstruktúra kiépítésével.

Az Anadolu a nap folyamán jelentette: a hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki a közigazgatási bíróság 48 és a török fellebbviteli bíróság 140 tagja ellen.

A török rendőrség mintegy 100 katonát vett őrizetbe az ország délkeleti részén lévő Diyarbakir légi támaszponton a nap folyamán.

Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Elif Ozturk

A bázis tavaly óta az egyik fő központja a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezet ellen folytatott légi hadműveleteknek.

Egy szemtanú arról számolt be, hogy szombaton egyetlen repülőgép sem szállt fel vagy le a támaszponton.

Értesülések szerint néhány őrizetbe vétel történt más katonai támaszpontokon is, a túlnyomórészt kurdok lakta délkeleti Sanliurfa, Hakkari és Bingol tartományokban.