Az Iszlám Állam vállalta a csütörtöki nizzai terrortámadás elkövetését – közölte szombaton a dzsihadista szervezethez köthető Amaq hírügynökség.

„Az az ember, aki a nizzai gázolásos műveletet végrehajtotta, az Iszlám Állam egyik katonája volt” – jelentette a hírügynökség. „Ő hajtotta végre a műveletet, válaszul a felhívásokra, hogy célba kell venni azoknak az országoknak az állampolgárait, amelyek részei az Iszlám Állam ellen harcoló koalíciónak” – olvasható a közleményben.

Katonák, rendőrök és tűzoltók a támadás helyszínénForrás: AFP/Valery Hache

Az elkövető, a 31 éves, Franciaországban élő tunéziai Mohamed Lahouaiej Bouhlel szándékosan hajtott bele Nizzában csütörtök este egy bérelt kamionnal a francia nemzeti ünnepen a tűzijátékot néző tömegbe. 

Az AFP francia hírügynökség bírósági forrásra hivatkozva szombaton azt jelentette, hogy újabb négy embert vettek őrizetbe Franciaországban a tunéziai merénylő környezetéből. A férfi volt feleségét, akit pénteken vettek őrizetbe, szombaton továbbra is őrizetben volt. Az őrizetbe vett négy férfi nevét a forrás nem közölte. Közülük egyet pénteken, a többieket szombaton vették őrizetbe és hallgatták ki. A hatóságok továbbra is vizsgálják, hogy a tömegbe gázoló kamion sofőrje egyedül cselekedett, vagy voltak segítői, s hogy kapcsolatban állt-e szélsőséges iszlamistákkal.