Őrizetbe vették az alkotmánybíróság egy tagját és két magas rangú hadseregparancsnokot

török törökország pucs pucskisérlet katonai hatalomátvétel
DENIZLI, TURKEY - JULY 16: People react against military coup attempt, in Denizli, Turkey on July 16, 2016. Sebahatdin Zeyrek / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A török hatóságok őrizetbe vették az alkotmánybíróság egyik bíráját, a szíriai, iraki és iráni határ védelméért felelős második hadsereg vezetőjét, valamint Törökország legnagyobb hadtestének, a harmadik hadtestnek a parancsnokát a levert törökországi puccskísérletet követően - jelentette a CNN Türk hírtelevízió és az Anadolu török hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Alparslan Altan alkotmánybíró a legmagasabb rangú igazságügyi illetékes, Adem Huduti tábornok, a második hadsereg parancsnoka, illetve Erdal Öztürk tábornok, a harmadik hadtest parancsnoka pedig a legmagasabb rangú katonai vezetők az államcsínykísérlet nyomán őrizetbe vettek között.

Értesülések szerint Erdal Öztürk tábornokot hazaárulás vádjával perbe fogják.

Az Anadolu korábban arról számolt be, hogy a meghiúsított puccskísérletet követően az ország jogrendszerének felügyeleti szerve, a bírák és ügyészek legfőbb tanácsa (HSYK) 2745 bírót menesztett tisztségéből, valamint egyidejűleg a HSYK öt tagját is eltávolították.

Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sebahatdin Zeyrek

Emellett a legfelsőbb közigazgatási bíróság, az államtanács 10 tagját is letartóztatták a puccskísérlet támogatásának vádjával, valamint a semmítőszék 140 tagja után nyomoznak a hatóságok.

A hadseregnek mindeddig mintegy 3 ezer tagját vették őrizetbe a puccs miatt.