Több mint háromszáz menekültet mentettek ki a Földközi-tengerből

Vágólapra másolva!
A mentőhajók 366 illegális bevándorlót mentettek ki a Földközi-tengerből, akik rozoga csónakokon próbáltak eljutni az olasz partokra, legalább húszan közülük vízbe fulladtak - közölte szombaton az olasz rendőrség.
Vágólapra másolva!

A túlélők, akiket négy külöböző műveletben mentettek ki, több gumicsónakon és egy fából épült halászhajón összezsúfolva utaztak. Valamennyiüket a szicíliai Augusta kikötőjébe vitték, ahol az olasz rendőrségnek az illegális bevándorlás ellen küzdő Interforce egysége hallgatta ki őket.

A Siem Pilot nevű norvég hajó segített az egyik gumicsónak segítségére, amely elsüllyedt a Szicíliai-csatornában, de

sok menekült már a tengerben volt, mire a mentők a helyszínre érkeztek

- közölte Antonio Panzanaro, az Interforce illetékese. Egy holttestet találtak, de a túlélők elmondása szerint legalább húszan a vízbe fulladtak a mentőhajó érkezése előtt.

A 366 kimentett ember között 82 nő és 25 gyermek volt.

A túlélők többsége Nigériából, Etiópiából, Eritreából és Bangladesből érkezett.

Az érkezők közül embercsempészet gyanújával hét embert őrizetbe vettek, közöttük a csónakok kormányosait - közölte Antonio Panzanaro.

Olaszország régóta az Afrikából Európába tartó menekültek és migránsok frontországa és fő érkezési pontja.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint az idei év első felében viszonylag kevés migráns érkezett Olaszországba a tavalyi év azonos időszakához képest, de az áldozatok száma emelkedőben van. Az IOM szerint több mint 67 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba január 1. és július 3. között.