A török rendőrséget is elérte a feltételezett puccsisták után kutatás Törökországban.

Hétfőre virradóra 7850 rendőrt függesztettek fel az állásából több török városban – számolt be a Hürriyet angol nyelvű oldala.

A felfüggesztett rendőröket éjszaka berendelték a tartományi főkapitányságokra, ahol elvették a fegyverüket és a jelvényüket.

A lap emlékeztet arra, hogy a július 15-i puccsal összefüggésben hatezernél több katona és igazságszolgáltatási alkalmazott, köztük magas rangú parancsnokok és a legfelső bíróság tagjai vannak őrizetben.

Az Anadolu hírügynökség jelentése szerint összesen 103 tábornokot és admirálist vettek őrizetbe.

A sikertelen puccs alatt a legfrissebb adatok szerint 294-en vesztették életüket, és több mint 1400-an sebesültek meg. A halottak között 190 civil és 104 puccsista katona van.

Athén nem adja ki a puccsistákat

Görögország a korábbi értesülések ellenére egyelőre nem döntött a területére menekült nyolc török puccsista katona sorsáról - derült ki görög kormányzati forrásokból hétfőn.

A katonák a sikertelen puccskísérlet után egy helikopterrel menekültek Észak-Görögországba.

Nem hagyták magukat a törökökForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Oguzhan Demiray

Menedékkérelmüket „a nemzetközi és az emberi jogok legteljesebb tiszteletben tartása mellett fogják megvizsgálni” - mondta el Aléxisz Ciprasz görög kormányfő török kollégájának, Binali Yildirimnek egy szombat esti telefonbeszélgetés során a görög média értesülése szerint.

Görög jogászok szerint a folyamat több hétig eltarthat.