Pajzsukra emelik Donald Trumpot a republikánusok

vote Horizontal
Republican presidential candidate Donald Trump delivers remarks following primaries in California, Montana, New Jersey, New Mexico, North Dakota and South Dakota at Trump National Golf Club Westchester in Briarcliff Manor, New York, June 07, 2016. / AFP PHOTO / KENA BETANCUR
Vágólapra másolva!
Akármennyire nevetségesnek, felháborítónak, vállalhatatlannak ítélték Donald Trumpot, szinte biztos, hogy ő lesz a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltje, egyúttal Hillary Clinton kihívója a november 8-i amerikai elnökválasztáson. 
Vágólapra másolva!

Mától négy napon át tart a Republikánus Párt konvenciója, ahol hivatalosan is elnökjelölt lesz Donald Trump, hacsak valami nagyon komoly meglepetés nem történik. A Clevelandben tartott rendezvény rendkívüli biztonsági intézkedések közepette zajlik, nem csak a Trump politikáját ellenzők tüntetése miatt.

„Tegyük ismét biztonságossá Amerikát”

A csütörtökig tartó nagygyűlés mindegyik napja kapott egy szlogent, a hétfői mottó éppen a biztonság köré szerveződik, a jelmondat a „Tegyük ismét biztonságossá Amerikát”. Az afroamerikai lakosság és a rendőrség közötti véres összetűzések legutóbbi fejezete a vasárnapi Baton Rouge-i rendőrgyilkosság.

A tettes egy afroamerikai ex-tengerészgyalogos volt. A gyilkosságot követően Obama egységre szólított fel, Trump pedig nem mulasztotta megjegyezni most sem, hogy szerinte Obamának fogalma sincs arról, hogy „az ország megosztott, bűnügyi helyszínné vált, és ez csak rosszabb lesz”.

Elnökjelölt lesz Donald Trump Forrás: AFP/Kena Betancur

Ráadásul Clevelandbe érkezik egy radikális afroamerikai szervezet, az Új Fekete Párducok Párt néhány tagja, méghozzá fegyverrel. A helyi rendőrszakszervezet pedig hiába kérte, hogy a konvenció idején ne csak a sportarénában, hanem az egész városban legyen tilos a fegyverviselés, John Kasich kormányzó (aki szintén indult az elnökjelöltségért) széttárta karjait, hogy „ő ebben a kérdésben tehetetlen”.

A kormányzó hozzáállása pontosan rímel arra, amit Trump – és nyilván több millió amerikai – gondol a fegyverviselésről, Trump korábban nyíltan ki is mondta: „Az önvédelemhez való jognak nincs vége a házadhoz vezető útnál. Ezért van rejtett fegyverviselési engedélyem, és ezért van több tízmillió amerikainak is. Ez az engedély mind az 50 államban érvényes kellene hogy legyen”.

Trump a kampányában korábban is azt hangsúlyozta: Obama és vele együtt Hillary Clinton politikája sebezhetővé tette az USA-t: a migráció kérdését tévesen kezelte a kormány, az országot illegális bevándorlók és terroristák veszélyeztetik, ami miatt

új nemzeti és külpolitikára van szükség.

Melania Trump is felszólal

Szerepet kap az eddig sokat látott, de keveset szereplő feleség, a volt szupermodell Melania Trump. (Persze nem ő lesz az egyetlen családtag, aki felszólal, Trump fiai és lányai is vállaltak szerepet. Az elnökjelöltek feleségei hagyományosan felszólalnak férjeik mellett, Melania részvétele azért is lehet érdekes, mert rá hárulhat az a feladat, hogy férje korábbi, nőkkel és bevándorlókkal kapcsolatos kijelentéseit finomítsa: ugyanis férje, miközben azzal kampányolt, hogy

a mexikói bevándorlók „gyilkolnak és nőket erőszakolnak meg”,

ezért falat kell építeni a határon, Melania maga is bevándorlónak számít. Igaz, az erre utaló kérdést azzal hárította el, hogy soha nem akart papírok nélkül élni az USA-ban, és volt vízuma.

Melania Trump – egyelőre háttérben Forrás: AFP/2016 Getty Images/Joshua Lott

Felszólalók, távolmaradók

Nem lesz ott a konvención a Bush család egyetlen tagja sem, így Jeb Bush volt floridai kormányzó sem, aki szintén indult az elnökjelöltségért. Ott lesz viszont Mike Pence indianai kormányzó, akit Trump alelnökjelöltjének választott, és Chris Christie, New Jersey kormányzója, akinek korábban szintén odaígérte a posztot.

Felszólal Rudy Giuliani volt New York-i polgármester is, de ott lesz Trump két korábbi vetélytársa, Marco Rubio floridai és Ted Cruz texasi szenátor is. Maga Donald Trump a zárónapon, csütörtökön mond beszédet.

Az amerikai életforma

A republikánus politikusok zöme mára elfogadta az ingatlanmágnást, egyrészt, mert rajta kívül nincs más, és mert belátták, hogy Trump azt ígéri az amerikaiaknak, amit hallani szeretnének, és főleg amit eltűnni látnak:

az amerikai életforma megőrzését.

A Trump-jelenség, Donald Trump lehengerlő sikere az amerikai társadalom gondjait és elégedetlenségét jelzi. Azt, hogy a republikánusoknak elegük van a szerintük túlzásba vitt politikai korrektségből, hogy nem szeretik, ha az egyetemi campusokon immár „biztonsági tereket” kell kialakítani, afféle óvóhelyeket a diákoknak, ha atrocitás történik, vagy hogy elkeseríti őket, ha munkahelyüket kiszervezik más országokba.

Ennek a korántsem iskolázatlan „csöndes többségnek” nincsenek illúziói Donald Trumppal kapcsolatban: tudják, hogy durva stílusú, demagóg, változékony természetű, időnként rémes dolgokat mond. Ám neki hiszik el, hogy képes megőrizni az úgynevezett amerikai életformát és értékrendet.