A Törökországgal folytatott uniós csatlakozási tárgyalások végét jelentené, ha Törökországban visszaállítanák a halálbüntetést - jelentette ki a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben. Német kormánypárti politikusok korábban ugyanerre hívták fel a figyelmet a tisztogatásokkal kapcsolatban.

Az EU értékközösség, amelynek „álláspontja világos: kategorikusan elvetjük a halálbüntetést” – hangsúlyozta tájékoztatóján Steffen Seibert kormányszóvivő.

Hangsúlyozta, hogy a puccskísérlet utáni helyzetben a jogállamiság szabályai és az arányosság elve alapján kell eljárni.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás ügyét „külön kell kezelni” A megállapodás mindkét fél érdekét szolgálja, végrehajtása pedig halad előre - mondta a német kormányszóvivő.

A puccsot nem használhatja a török elnök tisztogatásraForrás: AFP/Bulent Kilic

Hasonlóképpen értékelt Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának német kereszténydemokrata elnöke a Handelsblatt című üzleti lapnak.

Szerinte is megnehezíti, és akár véget is vethet Törökország 2005-ben kezdődött uniós csatlakozási folyamatának, ha Recep Tayyip Erdogan államfő az alkotmányos jogok további szűkítésére használja fel a kudarcba fulladt katonai államcsínnyel kialakult helyzetet.

Ő is úgy véli, hogy a menekültválság közös kezeléséről kötött egyezményt nem érintheti a puccskísérlet ügye.

Nem mindenki ért egyet

Más CDU-s politikusok is az uniós csatlakozási folyamat leállásának veszélyére figyelmeztettek. Például a szövetségi parlament EU-ügyi bizottságának elnöke, Gunther Krichbaum a Die Welt című lapnak azt mondta, hogy nem lehet a jogtalanság ellen jogtalansággal harcolni, és „könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint egy antidemokratikus országnak bekerülni az EU-ba”.

A testvérpárt bajor CSU vezetői szerint viszont az EU és Törökország egész kapcsolatrendszerét felül kell vizsgálni, így a vízummentesség megadását is, amelynek felgyorsításáról rendelkezik a menekültválságról kötött megállapodás.

Török katonák és rendőrök az isztambuli Taksim térenForrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

„Aki eddig nem vette volna észre, most láthatja, hogy teljes egészében felül kell vizsgálni az EU-Törökország politikát” - mondta Andreas Scheuer, a CSU főtitkára a Handelsblattnak.

Hozzátette, hogy Horst Seehofer pártelnök, bajor miniszterelnök és Angela Merkel kancellár kedden Berlinben megbeszélést folytat a törökországi helyzetről.

Korábban is aggódott

Horst Seehofer már egy vasárnapi interjúban jelezte fenntartásait.

„Mindig is voltak kételyeim az olyan kezdeményezésekkel kapcsolatban, mint a vízummentesség (a török állampolgároknak), és ezek a kétségek most tovább erősödtek" - mondta a CSU elnöke az ARD országos köztelevíziónak. 

Erdogannak kiváló lehetőséget ad a puccs a hatalma bebetonozásáraForrás: AFP/Anadolu Agency/Turkish Presidency/Murat Cetin

A CDU/CSU pártszövetség mellett a koalíciós társ szociáldemokraták is élesen bírálták Recep Tayyip Erdogant.

A török elnök „támadást indított a demokratikus jogállam ellen”, és a puccskísérletet felhasználja arra, hogy az államapparátust megtisztítsa pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja ellenfeleitől - mondta Thomas Oppermann, a Bundestag SPD-frakciójának vezetője a Spiegel Online hírportálnak.