Trumpékkal egy konvenció sem unalmas

Melania Trump,TRUMP, Donald, Donald Trump az amerikai Republikánus Párt várható elnökjelöltje, Cleveland, 2016. július 18.
Republikánus Párt négynapos elnökjelölt-állító konvenciója a Quicken Loans Arenában, az Ohio állambeli Clevelandben
CLEVELAND, OH - JULY 18: Melania Trump kisses her husband and presumptive Republican presidential nominee Donald Trump, after delivering a speech on the first day of the Republican National Convention on July 18, 2016 at the Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio. An estimated 50,000 people are expected in Cleveland, including hundreds of protesters and members of the media. The four-day Republican National Convention kicks off on July 18. Alex Wong/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Imádság után nemzetbiztonsági kérdésekben (is) vég nélküli Obama-gyalázás, majd az est fénypontjaként idézet az elnök feleségétől, amit a küldöttek szemrebbenés nélkül tapsoltak meg. Közben pedig visszavonulóval zárult operettellenzéki zúgolódás Donald Trump ellen. Elkezdődött a republikánus konvenció.
Vágólapra másolva!

Make America Great Again, vagyis tegyük újra naggyá Amerikát! Donald Trump kampányszlogenjét az elmúlt szűk egy évben az egész világ megismerhette, a Republikánus Párt hétfőn kezdődött clevelandi elnökjelölt-állító gyűlése, a konvenció négy napját pedig most ez a jelmondat tematizálja:

  • Hétfő: Tegyük újra biztonságossá Amerikát!
  • Kedd: Tegyük újra dolgozóvá Amerikát!
  • Szerda: Tegyük újra elsővé Amerikát!
  • Csütörtök: Tegyük újra eggyé Amerikát!

Vagyis az első nap a nemzetbiztonsági kérdésekről szólt.

Mindenük a nemzetbiztonság Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Akcióhős-felvonulás

Azért ezzel kezdtek, mert – ahogy a hivatalos program fogalmaz

Barack Obama és Hillary Clinton politikája sebezhetővé tette az Egyesült Államokat:

„Donald Trump kormánya tanulni fog azoktól a nemzeti hősöktől, akik a tűzvonalba mentek és olyan nemzetbiztonsági stratégiára, külpolitikára törekedtek, ami erősíti a hadsereget, és ismét biztonságossá teszi Amerikát” – tértek vissza két mondaton belül a kiindulóponthoz.

Tanulnak a hősöktől Forrás: AFP/2016 Getty Images/Win Mcnamee

A részletekkel nagyvonalúan bánó beharangozónak megfelelő volt a szónokok listája: texasi exkormányzó, volt New York-i polgármester, memoárral jelentkező Navy SEAL (a haditengerészet különleges műveleti alakulatának tagja), elkötelezett tévés személyiségek, továbbá a 2012-es bengázi merénylet egyik áldozatának édesanyja és az ott harcoló tengerészgyalogos veteránok.

Az utolsó próbálkozás

A közös himnuszénekléssel és imádsággal kezdődő konvención azonban rögtön egy kisebb botrány tört ki. Egy Soha Trumpot elnevezésű, eredetileg nyolc állam küldötteinek többségéből álló belső ellenzék azt szerette volna elérni, hogy a végső szavazáson – amelyen Trumpot hivatalosan is elnökjelöltnek kiáltanák ki – ne a jelöltséget biztosan garantáló előválasztási eredmények alapján, hanem szabadon („lelkiismereti alapon”) lehessen szavazni.

Most sem tudták megtörni Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A pártszabályzat szerint a felvetéssel akkor foglalkoznak, ha hét államból összejön a delegátusok többsége, végül azonban három állam küldöttei kihátráltak a kezdeményezésből.

A milliárdos tehát lassan maga mögött tudhatja a pártot,

igaz, a két, még élő republikánus elnök (idősebb és ifjabb Bush), illetve Obama 2008-as és 2012-es kihívója (John McCain és Mitt Romney) távollétükkel mondanak véleményt utódjelöltjükről.

Nagyoktól pontosan

Az első nap leginkább várt felszólalója kétségtelenül Trump felesége, Melania volt.

A várva várt szereplő Forrás: AFP/Dominick Reuter

A kampány alatt eddig jobbára a háttérből integető – vagy meg sem jelenő – szlovén exmodellnek ez volt az első igazán fontos szereplése, ami végül nem az erős kelet-európai akcentusa miatt vált emlékezetessé, hanem azért, mert a negyedórás szónoklatának néhány részét szó szerint a konvenció démonjának számító

Barack Obama feleségének a 2008-as demokrata konvención elmondott beszédéből nyúlta le.

És mi másról szóltak volna ezek, ha nem arról, hogy Amerikában lehet nagyot álmodni – ahogy ő is tette.

Az NBC-nek adott interjúban Melania elárulta, „egy kis segítséggel” ő maga írta a beszédét, és csak egyszer dolgozta át, a fő üzenete pedig az, hogy a férje „egy elképesztő fickó”.

Mindenkit csókoltatnak Forrás: AFP/2016 Getty Images/Alex Wong

A konvenció második napja ennek tudatában kevesebb meglepetést ígér – habár a milliárdos családjából ma két gyerekén van a sor –, a munkahelyteremtés jegyében ugyanis olyan tapasztalt pártemberek lépnek színpadra, mint a Trump támogatásától sokáig ódzkodó Paul Ryan képviselőházi elnök, illetve a leendő elnökjelölt két korábbi kihívója (ám végül lelkes támogatója), Chris Christie és Ben Carson.