Imádság után nemzetbiztonsági kérdésekben (is) vég nélküli Obama-gyalázás, majd az est fénypontjaként idézet az elnök feleségétől, amit a küldöttek szemrebbenés nélkül tapsoltak meg. Közben pedig visszavonulóval zárult operettellenzéki zúgolódás Donald Trump ellen. Elkezdődött a republikánus konvenció.

Make America Great Again, vagyis tegyük újra naggyá Amerikát! Donald Trump kampányszlogenjét az elmúlt szűk egy évben az egész világ megismerhette, a Republikánus Párt hétfőn kezdődött clevelandi elnökjelölt-állító gyűlése, a konvenció négy napját pedig most ez a jelmondat tematizálja:

  • Hétfő: Tegyük újra biztonságossá Amerikát!
  • Kedd: Tegyük újra dolgozóvá Amerikát!
  • Szerda: Tegyük újra elsővé Amerikát!
  • Csütörtök: Tegyük újra eggyé Amerikát!

Vagyis az első nap a nemzetbiztonsági kérdésekről szólt.

Mindenük a nemzetbiztonságForrás: AFP/Timothy A. Clary

Akcióhős-felvonulás

Azért ezzel kezdtek, mert – ahogy a hivatalos program fogalmazBarack Obama és Hillary Clinton politikája sebezhetővé tette az Egyesült Államokat: „Donald Trump kormánya tanulni fog azoktól a nemzeti hősöktől, akik a tűzvonalba mentek és olyan nemzetbiztonsági stratégiára, külpolitikára törekedtek, ami erősíti a hadsereget, és ismét biztonságossá teszi Amerikát” – tértek vissza két mondaton belül a kiindulóponthoz.

Tanulnak a hősöktőlForrás: AFP/2016 Getty Images/Win Mcnamee

A részletekkel nagyvonalúan bánó beharangozónak megfelelő volt a szónokok listája: texasi exkormányzó, volt New York-i polgármester, memoárral jelentkező Navy SEAL (a haditengerészet különleges műveleti alakulatának tagja), elkötelezett tévés személyiségek, továbbá a 2012-es bengázi merénylet egyik áldozatának édesanyja és az ott harcoló tengerészgyalogos veteránok.

Az utolsó próbálkozás

A közös himnuszénekléssel és imádsággal kezdődő konvención azonban rögtön egy kisebb botrány tört ki. Egy Soha Trumpot elnevezésű, eredetileg nyolc állam küldötteinek többségéből álló belső ellenzék azt szerette volna elérni, hogy a végső szavazáson – amelyen Trumpot hivatalosan is elnökjelöltnek kiáltanák ki – ne a jelöltséget biztosan garantáló előválasztási eredmények alapján, hanem szabadon („lelkiismereti alapon”) lehessen szavazni.

Most sem tudták megtörniForrás: AFP/Timothy A. Clary

A pártszabályzat szerint a felvetéssel akkor foglalkoznak, ha hét államból összejön a delegátusok többsége, végül azonban három állam küldöttei kihátráltak a kezdeményezésből. A milliárdos tehát lassan maga mögött tudhatja a pártot, igaz, a két, még élő republikánus elnök (idősebb és ifjabb Bush), illetve Obama 2008-as és 2012-es kihívója (John McCain és Mitt Romney) távollétükkel mondanak véleményt utódjelöltjükről.

Nagyoktól pontosan

Az első nap leginkább várt felszólalója kétségtelenül Trump felesége, Melania volt.

A várva várt szereplőForrás: AFP/Dominick Reuter

A kampány alatt eddig jobbára a háttérből integető – vagy meg sem jelenő – szlovén exmodellnek ez volt az első igazán fontos szereplése, ami végül nem az erős kelet-európai akcentusa miatt vált emlékezetessé, hanem azért, mert a negyedórás szónoklatának néhány részét szó szerint a konvenció démonjának számítóBarack Obama feleségének a 2008-as demokrata konvención elmondott beszédéből nyúlta le. És mi másról szóltak volna ezek, ha nem arról, hogy Amerikában lehet nagyot álmodni – ahogy ő is tette.

Az NBC-nek adott interjúban Melania elárulta, „egy kis segítséggel” ő maga írta a beszédét, és csak egyszer dolgozta át, a fő üzenete pedig az, hogy a férje „egy elképesztő fickó”.

Mindenkit csókoltatnakForrás: AFP/2016 Getty Images/Alex Wong

A konvenció második napja ennek tudatában kevesebb meglepetést ígér – habár a milliárdos családjából ma két gyerekén van a sor –, a munkahelyteremtés jegyében ugyanis olyan tapasztalt pártemberek lépnek színpadra, mint a Trump támogatásától sokáig ódzkodó Paul Ryan képviselőházi elnök, illetve a leendő elnökjelölt két korábbi kihívója (ám végül lelkes támogatója), Chris Christie és Ben Carson.