Törökország az idén már nem kapja meg az uniós vízummentességet – mondta az Európai Bizottság német tagja, Günther Oettinger.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió politikusa hátborzongatónak nevezte a Berliner Morgenpost beszámolója szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentését, miszerint Isten ajándéka a múlt heti katonai puccskísérlet. 

A brüsszeli bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős tagja egyben megismételte, hogy a halálbüntetés visszaállítása a török uniós csatlakozási folyamat végét jelentené.

A halálbüntetés nem fér össze az uniós értékrenddel és szerződésekkel, ezért „nem lehet az EU tagja olyan ország, ahol bevezetik a halálbüntetést” – mondta.

Lehet, hogy Erdogan otthon megerősödik, de külföldön elszigeteli magátForrás: AFP/Bulent Kilic

Günther Oettinger szerint a török államfő a puccskísérlet utáni helyzetben belpolitikailag ugyan megerősíti helyzetét, de külpolitikailag elszigeteli országát, és azzal kell számolni, hogy a török állampolgárok az idén már nem kapják meg az uniós vízummentességet.

A biztos elfogadhatatlannak nevezte, hogy felfüggesztik képviselők mentelmi jogát csak azért, hogy „meghurcolhassák őket”, és elfogadhatatlan újságírók megfélemlítése és több ezer nemkívánatos bíró eltávolítása.

Azonban a menekültválság ügyében kezdett együttműködést folytatni kell – tette hozzá Günther Oettinger. Mint mondta, „nem mindig választhatjuk ki partnereinket”, és vannak, akik visszasírják Moammer Kadhafi néhai líbiai vezetőt, aki „minden volt, csak nem demokrata, de nem adott esélyt a terroristáknak Líbiában”.