Egy friss közvélemény-kutatás szerint a német gazdasági és politikai döntéshozók túlnyomó többsége úgy gondolja: a migránsok számának csökkenését a balkáni útvonal sikeres lezárása okozza. A felmérésből kiderül az is: a török megállapodást hatékonynak tartják, de nem számítanak Törökország EU-tagságára. 

A megkérdezett német gazdasági és politikai döntéshozók többsége, 62 százaléka helyesli a német kormány irányváltását a menekültpolitikában, míg a tavalyi, befogadáson alapuló irányt csak 50 százalék tartotta jónak  – derül ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Capital megbízásából készített felmérés eredményeiből. 

Tavaly még tízezrek tartottak Németország feléForrás: MTI/EPA/Angelika Warmuth

A válaszoló 346 üzleti és 114 politikai döntéshozó 91 százaléka szerint a balkáni útvonal lezárása áll a menekültek számának elmúlt időszakban tapasztalható csökkenése mögött. 57 százalék úgy látja, ebben az EU és Törökország közötti megállapodás, 24 százaléka szerint az időjárás, 12 százaléka szerint pedig a német politika megváltozása is szerepet játszott. Mivel olyan hatásoknak tulajdonítják a migránsok számának csökkentését, amire nincs hatása a német politikának, a válaszolók 63 százaléka arra számít: a számuk újra nőni fog. 

Annak ellenére, hogy a törökökkel való megállapodásnak nagy jelentőséget tulajdonítanak, és a válaszolók háromnegyede támogatja is azt, 60 százalékuk elutasítja a török vízummentességet, és 98 százalék kizártnak tartja, hogy belátható időn belül csatlakozik az EU-hoz Törökország. 

A migránsszám csökkentésének gyakran hangoztatott módját, a menekülést kiváltó okok megszüntetését a válaszolók kétharmada nem tartja reálisnak, 58 százalék pedig a határok hatékonyabb védelmében sem bízik. Ez is arra utal, hogy a török megállapodásnak nincs alternatívája a megkérdezettek többségének szemében. 

A felmérésből kiderül az is: a gazdasági döntéshozók kétharmada nem lát esélyt a migránsok eredményes társadalmi integrációjára, háromnegyede pedig nem bízik abban, hogy munkát tudnak találni. A válaszolók szerint Németország évente 360 ezer migránst tud befogadni – az adott válaszok ebben a kérdésben mutatták a legnagyobb szórást.