Elküldte az ankarai igazságügyi minisztérium Washingtonba azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján Törökország kéri az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatását – jelentette be Binali Yildirim miniszterelnök.

Szavaiból mindazonáltal nem derült ki, hogy a hivatalos kiadatási kérelemről van-e szó. 

Az ankarai vezetés azzal vádolja Gülent, hogy része volt a múlt heti katonai puccskísérletnek. A hitszónok következetesen tagadja ezt.

Yildirim azt is bejelentette, hogy a török kormány szerdán fontos intézkedéseket fog hozni további hatalomátvételi kísérletek kizárása és a lakosság biztonságának garantálása érdekében.

Bekir Bozdag igazságügyi miniszter később azt jelentette be, hogy Ankara hivatalosan kérte Gülen letartóztatását is. Minden bizonyíték azt mutatja, hogy a puccskísérletet Gülen akaratára és parancsai alapján szervezték meg – tette hozzá.

Fethullah Gülent aligha adja ki Washington, ha Törökországban visszaállítják a halálbüntetéstForrás: AFP/Selahattin Sevi

Puccsista pilóták

Őrizetbe vették azt a két pilótát, akik tavaly novemberben lelőttek egy Szu-24-es orosz bombázót – erősítette meg kedden Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter a Habertürk tévében.

A vádak szerint a két pilóta részt vett a szombatra virradó éjjel végrehajtott puccskísérletben, amelynek értelmi szerzői a török légierőhöz tartoztak.