Nem lesz Magyarországé a soros elnökség a britek helyett

TUSK, Donald brexit, Brit EU-népszavazás  Anglia, EU, kilépés, brit EU-tagságról tartott népszavazás, Donald Tusk
Brüsszel, 2016. június 24. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2016. június 24-én, a brit EU-tagságról tartott népszavazás másnapján. A referendumot a Brexit-tábor, vagyis a kilépés hívei nyerték meg. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Az elnökséget betöltő országok sorrendjét eggyel elcsúsztatva Észtország fogja betölteni az EU soros elnöki pozícióját – írja a Politico. Theresa May brit miniszterelnök ma jelentette be: országa a kilépésről szóló tárgyalások közben nem fogja vállalni a feladatot.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió fél évvel elcsúsztatja a soros elnökséget betöltő országok sorrendjét, így az eredeti tervek szerint 2018 első felében sorra kerülő

Észtország fogja betölteni a pozíciót a britek helyett 2017 második részében

– értesült a Politico. Az észteket pedig Bulgária váltja a következő fél évben – ők eredetileg 2018 második felében kerültek volna sorra.

Donald Tusk üdvözölte a brit döntést Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az Európai Tanács állandó képviselőinek tanácsa szlovák javaslatra döntött a megoldás mellett azok után, hogy ma délelőtt Theresa May brit miniszterelnök közölte az Európai Tanács elnökével: az ország nem vállalja a soros elnökség betöltését. May indoklása szerint

a brexitről való döntés után „helytelen" lenne az elnökség vállalása.

Donald Tusk üdvözölte a gyors döntést.

Ezzel eldőlt, hogy sem a poszt betöltésére tegnap bejelentkezett Magyarország, sem a sokak által esélyesnek tartott Belgium nem lesz soron kívül elnök. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint Magyarország azért lett volna alkalmas a feladatra, mert az egyetlen olyan uniós ország volt, amely sikeres választ adott a migrációs válságra.

Belgium esetleges beugrásáról már a múlt heti varsói NATO-csúcson egyeztettek az európai vezetők. A belga külügyminiszter szerint az szólt mellettük, hogy utoljára 2010-ben töltöttek be elnökséget a belgák, valamint hogy így nem kellett volna külön forrásokat szánni a pótlásra, hiszen a legtöbb EU-s intézménynek eleve az ország ad otthont.