Egy Iszlám Állam-újonc csak 2-3 hétig marad életben

Iszlám Állam, ISIS
An image grab taken from a video uploaded on YouTube on August 23, 2013 allegedly shows a member of Ussud Al-Anbar (Anbar Lions), a Jihadist group affiliated to the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL), Al-Qaeda's front group in Iraq, holding up the trademark black and white Islamist flag at an undisclosed location in Iraq's Anbar province. Attacks in Iraq killed 14 people including six soldiers on August 25, Iraqi officials said, amid a surge in violence authorities have so far failed to stem despite wide-ranging operations targeting militants. Arabic writing on the flag reads: "There is not God but God and Mohammed is the prophet of God." AFP PHOTO / YOUTUBE == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / YOUTUBE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM FROM ALTERNATIVE SOURCES, THEREFORE AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==== / AFP PHOTO / YouTube / -
Vágólapra másolva!
Rossz idők járnak az Iszlám Államra és terroristáira: noha terrortámadásaikról sokat hallani, valójában ez a visszaszorulásuk egyik jele is lehet. A szervezet folyamatosan területeket - és bevételei fő forrását: olajmezőket - veszít. Egy Iszlám Állam-újonc a Közel-Keleten már csak 2-3 hétig marad életben vagy ússza meg súlyos sérülés nélkül. Ugyanakkor a szervezet propagandája továbbra is erős, és vannak olyan terroristák, akik pusztán ennek hatására, "magányos farkasként" követnek el merényletet, nem szíriai kiképzés után.
Vágólapra másolva!

Franciaország és az Egyesült Államok koordinált támadást tervez az Iszlám Állam egyik legfontosabb városa, az iraki Moszul ellen - jelentette be szerdán Stephane Le Foll francia kormányszóvivő.

Az összehangolt támadás ügyében Washingtonban tárgyal Jean Yves Le Drian francia védelmi miniszter,

aki az amerikaiakkal egyeztet az akció előkészítéséről.

Virágok és mécsesek a merénylet helyszínén Nizzában: az ámokfutó 84 emberrel végzett Forrás: AFP/Valery Hache

A múlt pénteki, 84 halálos áldozatot követelő nizzai merénylet óta nem ez lesz a francia hadsereg első válaszlépése, hiszen a franciák már hétfőn és kedden is bombázták az Iszlám Állam állásait Irakban.

Visszaszorulóban vannak

Az Iszlám Állam diadalittasan bejelentette, az ő katonájuk volt a nizzai merénylő. A 31 éves tunéziai származású férfi, Mohamed Lahouaiej Bouhlel erőszakos bűncselekmények miatt már korábban bíróság előtt állt, valójában piti tolvaj volt, aki az utóbbi hetekben kerülhetett közel a terrorszervezethez.

Letakart holttestek Nizza tengerparti sétányán a merénylet után Forrás: MTI/EPA/Olivier Anrigo

A terrorszervezet szívesen vállal magára merényleteket, hogy demonstrálja az erejét. Erre pszichológiai szempontból van szüksége a hívei előtt - főként az utóbbi fél évben, amióta hatalma és ereje megroppant.

Az Iszlám Állam júniusra elveszítette az ellenőrzést az eddig általa uralt területek legalább fele fölött Irakban, és nem ura a helyzetnek az iraki-török határvidéken sem.

A terrorellenes koalíciós csapatok tehát egyre nagyobb területen szorítják vissza az Iszlám Államot, ami másra is kihat.

A légicsapások és a szárazföldi offenzíva megtette a hatását: szorul vissza az Iszlám Állam Forrás: RIA Novosti/Olga Balashova

Mint ismert, a terrorszervezet egyik fő bevételi forrása az olaj, hiszen tucatnyi olajmezőt szereztek az általuk elfoglalt területekkel. Ám mostanra a szárazföldi és a légi offenzíva hatására a szervezet az olajbevételei akár 70 százalékát is elveszíthette hírszerzési források szerint.

Gyorsan halnak, sebesülnek

A humánerőforrás szempontjából sincs könnyű helyzetben a terrorszervezet: állítólag

egyre csökken azon nyugati fiatalok száma, akik csatlakoznak az Iszlám Államhoz, viszont nő a dezertőröké.

Nem csoda, hogy az utóbbi időben megszaporodtak azok az elrettentési céllal közzétett videók, amelyeken a terrorszervezet a saját, nem engedelmeskedő vagy éppen szökni próbáló tagjait végzi ki.

Az Iszlám Állam harcosai egy propagandavideón Forrás: AFP/-

A terrorellenes koalíció előrenyomulásával azon harcosok sorsa is rosszabbra fordult, akik még hajlandóak a szervezet zászlaja alatt harcolni. Hírszerzési források szerint

egy-egy újonc már legfeljebb 2-3 hétig marad életben: a harcokban vagy meghal ennyi idő alatt, vagy súlyosan megsebesül.

Ám az Iszlám Államnak eközben olyan "öntevékeny" követői is akadnak, akik még csak nem is feltétlenül találkoztak közvetlenül a szervezet radikális nézetivel, illetve nem is jártak a szíriai kiképzőbázisokon. Ezt a hatást erősíti, hogy az Iszlám Állam propagandagépezete és internetes jelenléte még mindig nagyon erős.

Önállóan radikalizálódott a würzburgi baltás

Noha szobájában megtalálták az Iszlám Állam kézzel festett zászlaját, egyelőre nincs komolyabb bizonyíték arra, hogy a Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás elkövetője, akit később lelőttek a rendőrök, kapcsolatban állt volna iszlamista hálózatokkal. De - akárcsak a nizzai merénylő esetében - az Iszlám Állam gyorsan közölte: a merénylő a szervezet harcosa volt. A 17 éves afgán fiú ráadásul rögzített egy videót is, amelyen önmagát az Iszlám Állam harcosának mondja. Thomas de Maiziére német belügyminiszter szerdán azt közölte: a felvétel "klasszikus búcsúvideó egy öngyilkos merénylőtől", aki viszont úgy tűnik, hogy egyedül, önállóan cselekedett, és nem volt közvetlen kapcsolatban az ISIS-szel, inkább az a valószínű, hogy a dzsihádisták "propagandája inspirálhatta", és önállóan radikalizálódott. A Muhammad Rijadként azonosított 17 éves afgán migráns más szempontból is érdekes: ő ténylegesen a mostani menekülthullámmal jutott Európába, majd került Németországba, és nem Európában született vagy régóta itt élő, sokadik generációs leszármazott.

Több figyelmeztetés szerint éppen ezért a közeljövőben több, úgynevezett "magányos farkasként" elkövetett támadásra kell számítani - amilyen a würzburgi is volt. Erre figyelmeztet többek között a német belügyminiszter és az Europol is, amelynek jelentése szerint

az ilyen támadásokat különösen nehéz felderíteni és megakadályozni.

A szervezet szerint az ilyen támadások növekvő veszélye annak számlájára írható, hogy az Iszlám Állam többször is támadások végrehajtására szólította fel a nyugati országokban élő muszlimokat.

Nehezen jutnak fegyverhez

A nizzai ámokfutó a tömegbe hajtva, egy teherautóval gyilkolt, még ha kocsijában találtak is fegyvereket és robbanószert, de a würzburgi támadó már csak baltát, kést használt. Ez arra is utalhat, hogy a terroristáknak, ha nem is lehetetlen, de egyre nehezebb olyan, nagy mennyiségű fegyverhez és más eszközhöz jutniuk, amivel úgy támadhatnának, mint tették azt tavaly novemberben, az összesen 137 halálos áldozatot követelő franciaországi támadássorozatnál.

A párizsi támadássorozat egyik helyszíne - több hasonlót meghiúsítottak Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Ha meg is terveznek egy ilyen összehangolt, jelentős támadást, a szükséges felszerelés, robbanóanyagok és fegyverek beszerzése ma már nem veszélytelen a terroristák számára.

A párizsi merényletsorozat óta eltelt időben a francia hatóságok 14, ahhoz hasonló méretű pusztítással fenyegető merényletet hiúsítottak meg, és 300 dzsihádistát vontak ki a forgalomból.

A fegyverek és robbanóanyagok nagy mennyiségben történő beszerzését az is nehezíti, hogy a balkáni fegyvercsempész-útvonalak "befagytak" - ezen keresztül, Bosznia-Hercegovinából érkezett például a párizsi merényletekhez használt fegyverek jó része is.