Burgenland tartomány rendőrségi szóvivője szerint Ausztria felkészült egy esetleges újabb menekülthullámra, és a magyar határ mentén egy 100 kilométeres szakaszon a több száz telektulajdonossal szerződést írt alá, hogy szükség esetén a határt lezáró kerítést építhessenek a területükön.

Ha megnő a menekültek száma, pillanatok alatt felhúzhatjuk a kerítést, mert minden készen áll - tette hozzá a szóvivő a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva. A kerítés Burgenland északi és déli részén húzódhat 50-50 kilométer hosszan. A tartomány 300 kilométeres határon osztozik Magyarországgal. A többi határszakasz nem igazán alkalmas menekültútvonalnak - mutatott rá a rendőrségi illetékes.

Naponta 20-30 ember érkezik

Becslések szerint jelenleg naponta 20-30 menekült érkezik Ausztriába Magyarországon keresztül - írta a dpa. Bécs idén szigorított a menekültpolitikáján és a határok védelmén, és idén legfeljebb 37 500 migránsnak hajlandó menedéket biztosítani, menekültügyi eljárások után.

Eddig csak Szlovénia felé építettek kerítéstForrás: AFP/DPA/Matthias Röder

Négy méteres szakaszt bérelnek

Az állam a telektulajdonosoktól egy négy méter széles szakaszt vett bérbe, ahol időnként az osztrák hadsereg és a rendőrség járőrözhet - tette hozzá a szóvivő.

A szlovén szakaszra került kerítés

Ausztria eddig csak egy 3,7 kilométeres kerítést épített, a szlovén határon, ahol az utóbbi időszakban nyugodt volt a helyzet. Bécs a Brenner-hágón is a határellenőrzés visszaállítását és egy kerítés felhúzását tervezte, de erre eddig nem került sor.