Huszonegy nő és egy férfi maradványaira bukkantak rá egy a tengeren sodródó gumicsónakban, a testek üzemanyagban hevertek a csónak aljában, nem tudni, pontosan mi történt.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi egészségügyi segélyszervezet egyik hajója szerdán több bajba került gumicsónakot talált a Földközi-tengeren, 209 embert, köztük 50 gyereket mentettek meg. Az egyik gumicsónakból ugyanakkor huszonkét holttestet emelt ki. 

Amikor az első gumicsónakot megközelítettük, üzemanyagban heverő holttesteket láttunk az aljában" - mondta Jens Pagotto, a szervezet kutató- és mentőakcióinak a vezetője. A túlélők órákon át a holttestek társaságában voltak, sokakat annyira traumatizált a dolog, hogy nem voltak képesek elmondani, mi történt. Egyelőre nem világos, hogyan haltak meg ezek az emberek.A gumicsónakokat Líbia partjaihoz közeli nemzetközi vizeken találták. Az olasz parti őrség közlése szerint kedden több mint 3000, szerdán pedig mintegy 600 embert mentettek meg a Földközi-tengeren. 


A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint hétfőig bezárólag, az idei évben eddig 79 861 menekült és migráns érkezett Olaszországba tengeri úton, elsősorban Líbiából. A veszélyes úton eddig majdnem 3000, Európába igyekvő ember vesztette életét vagy tűnt el. Olaszország régóta az Afrikából Európába tartó menekültek és migránsok frontországa és fő érkezési pontja.