6 milliárd dollár tűnhetett el a maláj állami gazdaságfejlesztési alapból az amerikai hatóságok szerint, a pénzből a miniszterelnök és köre gazdagodott. Jutott luxusingatlanokra, festményekre és fényűző partikra is. 

Az USA igazságügy-minisztériuma 1 milliárd dollárnyi vagyontárgy lefoglalásáról döntött, amelyeket valószínűleg Malajzia állami gazdaságfejlesztési alapjának felhasználásával, törvénytelenül vásároltak – írja a GuardianA lefoglalt tételek között New York-i és Beverly Hills-i luxusingatlanok, Van Gogh- és Monet-festmények is vannak.  A gyanú szerint az alapból elsikkasztott pénzből finanszírozták az Oscar-díjas Wall Street farkasa című filmet, amelynek Nadzsib Razak maláj miniszterelnök mostohafia volt a producere. 

Nadzsib Razak miniszterelnök: ajándékba kapott 700 millió dollártForrás: AFP/Mohd Rasfan

700 millió dollár a miniszterelnöknek

Az 1MDB nevű állami gazdaságfejlesztési alap ügyében már évek óta nyomoznak az amerikai hatóságok, amelyek az elmúlt években nagyobb hangsúlyt fektetnek az országot érintő nemzetközi korrupciós ügyek feltárására. 

Az alapot 2009-ben állították fel fejlesztési projektek finanszírozására. Ehelyett az FBI hat országban folytatott nyomozása szerint az alapból akár 6 milliárd dollárt is saját céljaikra használhattak fel  a maláj miniszterelnök családjához közel álló körök. Loretta Lynch, az USA főügyésze szerint a pénzt ellopták, amerikai pénzügyi intézmények segítségével tisztára mosták, és néhány kormányhoz közel álló személy gazdagodására használták. 

A lehetséges haszonélvezők között lehet Riza Aziz, a miniszterelnök mostohafia, aki a hollywoodi Red Granite Pictures produkciós cég vezetője – ők készítették a 2013-as év egyik sikerfilmjét, a Wall Street farkasát. Mellette még érintett lehet egy feltörekvő fiatal maláj befektető, Jho Low és egy közel-keleti befektetési alap igazgatója is. Korábban az is kiderült, hogy az alapból 700 millió dollár került Nadzsib Razak miniszterelnök személyes számlájára.  A politikus azzal védekezett: a pénz a szaúdi királyi család ajándéka volt, és a nagy részét már visszautalta. 

Jho Low üdvözli Gigi Hadidot egy 2014-es partinForrás: AFP/2014 Getty Images/Dimitrios Kambouris

Oscar-szobor ajándékként

A vizsgálati anyagok segítségével a világ szupergazdagjainak életébe pillanthatunk bele. A miniszterelnök mostohafiának lefoglalásra váró ingatlanjai között például szerepel egy 34 millió dollárért vásárolt, 750 négyzetméteres, Central Parkra néző penthouse lakás és egy ezer négyzetméteres Beverly Hills-i villa is. 

A mostohafiú a jelek szerint Leonardo DiCaprióval, a Wall Street farkasa főszereplőjével is kifejezetten jó viszonyt ápol. A forgatás után három hónappal például nem akármilyen születésnapi ajándékkal lepte meg a színészt: 600 ezer dollárért megvette neki azt az Oscar-szobrot, amit Marlon Brando 1954-ben kapott a Rakparton című filmben nyújtott alakításáért. De 2012-ben a szilvesztert is együtt töltötték:  

először Ausztráliában köszöntötték az újévet, majd repülőre szálltak, hogy Las Vegasban se maradjanak le a buliról. 

Leonardo DiCaprio a filmben. A készítők még a főhősnél is nagyobb lábon élhettekForrás: ProVideo

A vizsgálatok kezdete óta az érintettek állítólag igyekeznek kevésbé feltűnően élni, és amit lehet, készpénzzé tenni. Jho Low az év elején jelentős veszteséggel adott túl egy néhány éve vásárolt, Picasso- és Monet-festményeket is magában foglaló kollekción. A befektető korábban többször is együtt bulizott Paris Hiltonnal, de Alica Keys vagy Jamie Foxx is feltűnt több millió dolláros partijain. Ezeknek az időknek azonban vége. 

Az érintettek minden vádat tagadnak, a befektetési alap pedig közölte: mindenben együttműködnek a hatóságokkal a vizsgálat sikere érdekében. De ha mindez nem győzi meg az amerikaiakat, az ügy még komolyabb feszültséget is okozhat a két ország között.