A milliárddolláros sikkasztás

Leonardo DiCaprio, A Wall Street farkasa
Vágólapra másolva!
Sok millió dollárt érő Monet- és Van Gogh-műveket foglaltak le a svájci szövetségi hatóságok egy nagyszabású nemzetközi akció részeként, amelyben egymilliárd dollár elsíbolt malajziai közpénzt próbálnak visszaszerezni az Egyesült Államok vezetésével.
Vágólapra másolva!

A gigantikus sikkasztási és pénzmosási ügyben Vincent van Gogh Vincent arles-i háza című rajzát, valamint Claude Monet Nagy Szent György című, 35 millió dollárt érő velencei látképét és Vízililiomok visszatükröződő magas fűszálakkal című, csaknem 60 millió dolláros festményét kobozták el az amerikai igazságügyi szervek kérésére.

Vámmentes raktárban pihentek

A svájci hatóságok nem árulták el, hogy kitől és hol foglalták le a remekműveket. Az amerikai keresetben azonban az szerepel, hogy az elsikkasztott pénzből vásárolt műveket a genfi vámmentes raktárban őrzik, ahonnét már többször kerültek elő kétes eredetű műkincsek.

A kormányfő bizalmasa

Az amerikai hatóságok szerint a három műalkotást (sok más fényűző befektetéssel együtt) Jho Low malajziai üzletember, Najib Razak miniszterelnök bizalmasa vásárolta abból az egymilliárd dollárból, amelyet a kormányfő által 2009-ben létrehozott gazdaságfejlesztési alapból (1MDB) loptak el. A washingtoni igazságügyi minisztérium szerint ebből a lopott pénzből finanszírozták a Wall Street farkasa című 2013-as hollywoodi filmdrámát, valamint számos amerikai és londoni luxusingatlan és egy 35 millió dolláros repülőgép megvásárlását is.

Lopott pénzből finanszírozták a filmet Forrás: ProVideo

Adta-vette az értékes műveket

A sikkasztási botrány kipattanásáig Jho Low a műkincspiac egyik ünnepelt patrónusának számított. Jean-Michel Basquiat egy drogcsempészpárost ábrázoló, csaknem 50 millió dollárt érő képének megvételével tűnt fel 2013-ban. A most lefoglalt képek közül van Gogh rajzát 5,5 millió, a Nagy Szent György-öt 35 millió dollárért vásárolta 2013-ban, 2014-ben pedig Monet vízililiomos festményére tett szert 57,5 millióért. A képeket később zálogként használta fel a világhírű aukciósházaktól felvett készpénzkölcsönökhöz.

Még nincs vádemelés

A Christie's közölte, hogy szigorú rendszabályokat érvényesít a pénzmosás ellen, a vizsgálat megindulása után megszakította a kapcsolatot Low-val, és együttműködik a hatóságokkal.
Jho Low ellen egyelőre nem emeltek vádat, a maláj miniszterelnök pedig tagadja, hogy bármit tudott volna az alapjánál történt visszaélésekről.