Egy fehér fajvédő is indul a szenátusi választásokon Amerikában

Vágólapra másolva!
Elindul a szenátusi választáson a Ku Klux Klan amerikai fehér fajvédő mozgalom egyik ismert alakja. David Duke korábban Louisiana törvényhozásának képviselője volt, csalás miatt börtönben is ült egy évet.
Vágólapra másolva!

Indul a novemberi szenátusi választásokon David Duke, az amerikai fehér fajvédő mozgalom egyik ismert alakja, aki pénteken jelentette be döntését a honlapján.

A Ku Klux Klan fajvédő szervezet egykori vezetője a republikánus párt tagjaként David Vitter republikánus szenátor megüresedő helyére akar bejutni az amerikai szövetségi törvényhozás felsőházában. Vitter korábban közölte: nem indul újra a november 8-i választásokon.

Első Amerika

Duke a honlapján közzétett videón kijelentette: "hiszek a mindenki számára egyenlő jogokban és az összes amerikainak kijáró tiszteletben. Ugyanakkor engem az különböztet meg (a többiektől), hogy egyúttal

Duke Donald Trumppal, a republikánus párt elnökjelöltjével kapcsolatban elmondta: végtelen boldogsággal tölti el, hogy Donald Trump és az amerikaiak többsége felkarolja azokat az ügyeket, amelyekért ő maga már évek óta küzdött.

"Jelmondatom továbbra is: első Amerika" - hangoztatta.

Trump elítélte

A Ku Klux Klan volt vezetője korábban egy rádióműsorban kelt Donald Trump védelmére, mentegetve az elnökjelöltnek az egyik szövetségi bíró mexikói felmenőire tett kirekesztő kijelentéseit.

Duke korábban is támogatásáról biztosította Trumpot,

aki viszont először egyáltalán nem határolódott el a fajvédő aktivistától, majd amikor helyzete már tarthatatlanná vált, azzal próbálta mentegetni magát, hogy nem is tudja, kiről van szó.

Pár nappal később - miután szinte egész Amerika erről beszélt - Trump végül elítélte David Duke-ot.

Egy évet ült

Duke több mint két évtizede Louisiana törvényhozásának képviselője volt, és sikertelenül indult a kongresszusi választásokon. 1991-ben alulmaradt a louisianai kormányzóválasztáson.

Duke emellett elítélt bűnöző, aki

2002-ben bűnösnek vallotta magát abban, hogy megkárosította követőit, és adócsalást is elkövetett.

A fajvédő egy évet töltött egy amerikai szövetségi börtönben, később azonban tagadta bűnösségét.

Több támadás is volt

Az amerikai fehér fajvédő pénteki bejelentése olyan időpontban hangzott el, amikor

Louisiana lakóit mély faji ellentétek osztják meg.

Az elmúlt időszakban több olyan eset történt, amelyben fehér rendőrök feketéket lőttek agyon. Az elmúlt hetekben súlyosbodott a helyzet, mert többször előfordult, hogy fiatal fekete férfi támadt fegyverrel fehér rendőrökre.

Dallasban két hete öt embert öltek meg, vasárnap Baton Rouge-ban pedig három rendőr halt meg.